KarijeraIzdvojeno

Vlada iseljene želi vratiti novcem, povratnicima do 100.000 kuna poticaja

Svakih 13 minuta jedna osoba napusti Hrvatsku. Svatko iz svojih razloga. Prema posljednjim statističkim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), u 2018. godini iz Hrvatske se iselilo 39.515 ljudi. Najviše u Njemačku (21.605), zatim u Austriju (2553) pa Irsku (2045). Najviše je otišlo mladih u dobi od 25 do 29 godina.


Tek trebaju stići podaci za 2019., a vrlo je moguće da je ta brojka i veća. Ukupna brojka odseljenih od 2009. do 2018. je 234.450 ljudi.

Premijer Andrej Plenković baš te ljude želi vratiti natrag u Hrvatsku i to, kako kaže, financijskim mjerama koje priprema Ministarstvo rada.

Koje su to financijske mjere kojim će to učiniti, još se točno ne zna. Kako piše Večernji list, iseljenike bi trebali privući natrag poticajima za samozapošljavanje, a onima koji se vrate i pokrenu biznis potpore bi mogle iznositi od 75.000 do 100.000 kuna. Svi detalji Vladinih poteza kako vratiti stanovništvo bit će poznati u travnju.

Ministar rada Josip Aladrović rekao je kako će tu biti riječ o kombinaciji financijskih poticaja i mogućnosti zapošljavanja u Hrvatskoj pod boljim uvjetima.

“Sigurni smo da se dobar dio njih želi vratiti, ali iz nekakvih gospodarskih ili drugih razloga nisu u stanju ili nisu voljni. U ovom trenutku vam mogu reći da će biti stimulativno i da ćemo ih na neki način s različitim pogodnostima od lokalne samouprave do središnje države pokušati nagnati na povratak”, izjavio je Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close