KulturaIzdvojeno

Više od 200 kravata iz raznih povijesnih razdoblja na izložbi u Mrkoplju

U Mrkoplju je u ponedjeljak, 13. rujna 2021. godine otvorena Izložba starinskih kravata. Događaj je upriličen kao završetak proslave 250. godišnjice Župe Mrkopalj, te kao početak proslave Svjetskog dana kravate koji se obilježava 18. listopada.


Voditeljica turističko informativnog centra Mrkopalj Goranka Tuhtan naglašava kako su Mrkopaljci nosili kravate u svim svečanijim prigodama, naročito na mise, vjenčanja, sprovode, zabave.

Skupljeno je oko 200-tinjak kravata po kućanstvima iz raznih povijesnih razdoblja, a napravljene su od različitih materijala i boja, što otkriva bogatu povijest i tradiciju nošenja ovog izvornog hrvatskog proizvoda”, naglašava Goranka Tuhtan te dodaje kako se Izložba može pogledati do 19. rujna, kada će u samoj završnici biti upriličena Modna revija gdje će Mrkopaljci, poznate osobe i iseljenici nositi starinske kravate po crvenom tepihu i donijeti dašak prošlosti u našu svakodnevicu.

Na događaju sudjeluje Academia Cravatica, institucija koja promovira simboličke vrijednosti kravate te predstavlja kravatu kao identitetsku oznaku Republike Hrvatske.

U ime Academiae Cravaticae Nikola Albaneže je rekao: “Važnost svečanosti u čovjekovu životu je iznimna, njima se bilježe događaji koji su za zajednicu konstitutivni, u temeljima njihova identiteta. Među brojnim specifičnim pojavnostima, poneke su i zajedničke. Jedan od najvažnijih, pritom i općeprihvaćenih simbola svečanosti u europskoj, pa potom i u svjetskoj kulturi svakako je kravata.”

“Drago nam je što će izložba starinskih kravata, povodom 250. obljetnice osnutka župe Mrkopalj, poslužiti kao najava Dana kravate 18. listopada, dana koji se već jedanaest godina nakon proglašenja toga Spomendana u Hrvatskome saboru održava ne samo po hrvatskim gradovima – a napose je dobro prigrljen u školskom sustavu – nego je prihvaćen i u Svijetu o čemu svjedoče kalendari koji pod tim nadnevkom navode da je to dan kada se slavi svečanost kravate”, objašnjava Nikola Albaneže te dodaje kako su se Academia Cravatica i njena Kravat pukovnija rado odazvali pozivu za sudjelovanjem u mrkopaljskoj svečanosti, a jednako tako upućuju poziv svima mjesec dana uoči proslave Dana kravate; svi su pozvani priključiti se toj svečanosti

Napominjemo da je izložba otvorena od 13. -19. rujna u Domu kulture Mrkopalj, a središnji događaj – Modna revija kravata bit će upriličen 19. rujna u 13.30 sati.

Raspored razgledavanja izložbe: od 13. – 18. rujna od 10:00 – 12:00 sati, a 19. rujna od 13:00 – 15:00 sati (Kravat pukovnija od 13:00 sati i Modna revija u 13:30 sati).


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close