ObrazovanjeVijesti

Više od 100 tisuća ljudi ostaje bez stručne spreme, neki i bez posla

UZALUD STUDIRALI?

Javljali su se po tom pitanju ministru Fuchsu koji ih je trebao prošli tjedan primiti, ali im je mail o otkazivanju sastanka stigao dok su se već vozili prema metropoli.


Polaznici stručnih studija, po tko zna koji put, pitaju se samo jedno pitanje: Zašto rektori diskriminiraju vlastite studente?

Jer primijeni li se ustavna odluka i usvoje izmjene i dopune zakona do 31. prosinca ove godine, njih 55 tisuća plus oko 50 tisuća onih koji su završili te studije ostat će bez pravne kvalifikacije, odnosno pri zapošljavanju će imati posljednju kvalifikaciju propisanu zakonom, a to je srednjoškolsko obrazovanje.

Iz splitske inicijative 300 = 300 poručuju da strepe da će biti naprosto izbrisani iz Zakona o kvalifikacijskom okviru ukoliko Ministarstvo obrazovanja po nalogu Ustavnog suda ne izradi novi zakonski okvir, a kako stvati stoje, osim prijedloga bivše ministrice Blaženke Divjak koji im je išao u prilog, zasad nema ničeg na stolu, piše Slobodna Dalmacija.

Javljali su se po tom pitanju novom ministru Radovanu Fuchsu koji ih je trebao prošli tjedan primiti u Zagrebu, ali im je mail o otkazivanju sastanka stigao dok su se već vozili autoputom prema metropoli.

“Najviše bi trpjeli oni koji su završili zdravstvena veleučilišta poput medicinskih sestara, fizioterapeuta, laboranata… Oni koji su među njima već zaposleni više ne bi imali odgovarajuću kvalifikaciju koja im je potrebna za radno mjesto koje obavljaju, što smatramo nedopustivim. Osim toga, ovakva degradacija i diskriminacija stručnih studija dovela bi do smanjenja upisa na te studije, a moguće čak i njihova potpunog uništenja”, poručuju iz ove inicijative.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close