Zdravlje

Virus kojeg se boji cijeli svijet

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upravo je zbog virusa zika proglasila globalno izvanredno stanje za javno zdravlje koja zahtijeva, kako kažu, hitan i jedinstveni odgovor.


Zdravstveni stručnjaci zabrinuti su da se virus širi daleko na istok, s devastirajućim posljedicama. Zaraza ovim virusom povezana je s tisućama slučajeva novorođenčadi s nedovoljno razvijenim mozgovima.

Ista kategorija kao ebola

WHO ovom uzbunom stavlja virus zike u istu kategoriju u kojoj se nalazila i epidemije ebole u Africi. To znači da će Svjetska organizacija ubrzano raditi na istraživanju i liječenju ovog virusa.

Glavna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije Margaret Channazvala je zika virus “izvanrednim događajem” koji zahtijeva koordinirani odgovor.

Chan je kazala da su prioriteti pružanje zdravstvene zaštite trudnicama i njihovim bebama, kao i kontroliranje populacije komaraca koji šire virus.

Ne postoji cjepivo

Trenutno ne postoji cjepivo protiv zike. Jedino što možete učiniti jest pripaziti da vas ne ugrize tigrasti komarac koji širi virus.

WHO je već prije nekoliko dana upozorio na “eksplozivno širenje” zike u državama obje Amerike. Više od 20 zemalja, uključujući najjače pogođeni Brazil, prijavilo je slučajeve zaraze virusom zike. Dosad je u Brazilu od listopada zabilježeno oko 4000 slučajeva mikrocefalije, odnosno djece koja su rođena s malim mozgovima.

Brojnim je trudnicama u Brazilu strah zbog širenja virusa zike potpuno uništio radost trudnoće. U obalnom gradu Recifeu u rodilištu je zavladala panika otkako su liječnici virus zike povezali s oštećenjima mozga novorođenčadi.

Pročitajte više na telegram.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close