Tehnologija

Vidljivi svemir je manji nego što se mislilo

Nakon što je od posljednjeg mjerenja veličine vidljivog svemira prošlo više od deset godina, sada imamo ažurirane podatke o veličini navedenoga, a koji pokazuju kako je dotični manji za oko 320 milijuna svjetlosnih godina u svim smjerovima.


Podsjetimo, pojam vidljivog svemira odnosi se na onaj dio svemira koji je sada moguće promatrati sa Zemlje, budući da je svjetlost tijela koja vidimo imala dovoljno vremena da dođe do nas od nastanka svemira prije 13,7 milijardi godina.

Novo mjerenje obavili su fizičari Paul Halpern i Nick Tomasello s University of the Sciences iz Philadelphije, koristeći se pritom podacima o širenju svemira koje je prikupio ESA-in satelit Planck. Dvojac je pritom ustanovio kako je vidljivi svemir 0,7% manji u odnosu na prethodna mjerenja, čime je polumjer dotičnog smanjen sa 45,66 na 45,34 milijarde svjetlosnih godina.

„Razlika od 320 milijuna svjetlosnih godina može se činiti zanemarivom na kozmičkoj razini, no navedena ipak upotpunjuje naše spoznaje o svemiru“, naveo je Tomasello.

Pročitajte više na  znanost.geek.hr


 

Komentari

Komentara


Foto: wellesleyfreelibrary

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close