Ličko-senjska županijaObrazovanjeIzdvojeno

VIDEO Započeo zimski kamp kadeta Hrvatske vojske u Udbini

.U vojarni “Josip Jović” u Udbini od 9. do 21. veljače održava se Zimski kamp kadeta Hrvatske vojske na kojem sudjeluju kadeti druge godine sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje te kadeti sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojno pomorstvo.


Na Zimskom kampu 2 je ukupno 91 kadet 16. naraštaja programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo te 58 kadeta prve i druge godine studija Vojnog pomorstva.

Riječ je o aktivnosti tijekom koje kadeti u praksi primjenjuju stečena znanja iz programskih područja taktike, vođenja i zapovijedanja i topografije, znanja i vještina potrebnih za razinu vođenja pješačkog tima desetine.

Cilj kampa je svladavanje osnovnih taktičkih radnji i obuka preživljavanja u zimskim uvjetima, privikavanje na život i rad na terenu u nepovoljnim vremenskim uvjetima, odnosno niskim temperaturama, kao i u uvjetima smanjene vidljivosti. Također, kadeti se tijekom Zimskog kampa upoznaju s vrstama naoružanja koje koriste specijalne postrojbe Hrvatske vojske, te ophodnje u zimskim uvjetima, a na temelju provedene obuke kadeti će biti i ocijenjeni.

U vojarni “Josip Jović” u Udbini održava se Zimski kamp na kojem sudjeluje ukupno 91 kadet 16. naraštaja programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo te 58 kadeta Vojnog pomorstva | Foto: MORH / T. Brandt

Dok se teorijski dio izobrazbe provodi u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu i Sveučilištem u Splitu, Zimski kamp je praktični oblik izobrazbe, a kadeti ovdje razvijaju specifične vojne sposobnosti, znanja i vještine koje će im koristiti u njihovom vojničkom životu u postrojbama Hrvatske vojske. Uče temeljne vojničke vještine, rukovanje pješačkim naoružanjem, snalaženje u prirodi, orijentaciju, prvu pomoć, ali i one kompleksnije vještine poput djelovanja u sklopu tima, desetine i voda. Kako kamp odmiče, vještine se usložnjavaju i pred kadete se stavljaju kompleksniji izazovi”, rekao je zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović” satnik Hrvoje Šimleša.

Uvjeti koji se nude kadetima, dodao je satnik Šimleša, mogu se podijeliti na one materijalne, što uključuje smještaj, prehranu, informatičku opremu te siguran posao u Hrvatskoj vojsci i nematerijalne poput međunarodne suradnje s vojnim akademijama diljem svijeta, podizanje samopouzdanja, ugradnja moći odlučivanja i vođenja postrojbi.

Naši kadeti stupanjem na prvu dužnost postaju zapovjednici, vodit će ljude, brinuti se o njima, brinut će se o tehnici i tu se razlikujemo od ostalih fakulteta. Ministarstvo obrane Republike Hrvatske raspisalo je natječaj za vojno-studijske programe Vojno vođenje i upravljanje, Vojno inženjerstvo te Vojno pomorstvo i ako interes bude na razini prošlogodišnjeg, bit ćemo jako zadovoljni”, zaključio je zapovjednik Kadetske bojne “Predrag Matanović”.

Kadeti polaznici Zimskog kampa istaknuli su kako su izrazito zadovoljni uvjetima na terenu, a posebno su pohvalili instruktore iz Kadetske bojne te Središta za razvoj vođa “Marko Babić” koji također obučavaju kadete polaznike kampa.

“Za vojnu karijeru sam se odlučila prije svega zbog ljubavi prema domovini. Osim toga, mislim da je ovo jedno od najčasnijih zanimanja koje mi daje mogućnost da se i dalje usavršavam i razvijam kao osoba. Što se tiče obuke, želimo upiti što više znanja, osobito od ovih instruktora. Čast nam je raditi s njima, dosta njih je sudjelovalo u Domovinskom ratu i imaju nam dosta toga prenijeti. Nakon svih akademskih obaveza, svima nam je izuzetno zadovoljstvo doći ovdje i naučiti i pokazati ono što jesmo,” rekla je kadetkinja studija Vojno vođenje i upravljanje skupnica Andreja Tomašević.

U vojarni “Josip Jović” u Udbini održava se Zimski kamp na kojem sudjeluje ukupno 91 kadet 16. naraštaja programa Vojno vođenje i upravljanje i Vojno inženjerstvo te 58 kadeta Vojnog pomorstva | Foto: MORH / T. Brandt

Iako su aktivnosti tijekom trajanja Zimskog kampa zahtjevne i naporne, istaknuli su kadeti, zbog ljubavi prema vojnom pozivu boravak na terenu svi priželjkuju.

Zbog toga što je kamp sve teži i zahtjevniji, mi jačamo kao pojedinci, ali i kao tim. Ljubav prema domovini mi je bio glavni motiv za ulazak u vojsku, no treba istaknuti i da su nam osigurana sva materijalna sredstva. Od nas se zahtijeva samo rad i trud. Iz tog razloga se možemo razvijati u ljude i vođe. U vojsci svi radimo kao jedan,” zaključio je kadet studija Vojno inženjerstvo skupnik Ivan Rajčić.

Uz Zimski kamp 2 u vremenu od 9. do 20. veljače 2020. na više vježbališta i poligona Hrvatske vojske provode se i Zimski kampovi 1, 3 i 4.

Zimski kamp 1 održava se na vojnom poligonu “Gašinci” i vojarni “Josip Jović” u Udbini na kojem sudjeluju kadeti 17. naraštaja dok se Zimski kamp 2 provodi u vojarni “Josip Jović” u Udbini na kojem su kadeti 16. naraštaja. Kadeti 15. naraštaja provode Zimski kamp 3 na vojnom vježbalištu “Gakovo”, a kadeti 14. naraštaja Zimski kamp 4 u Simulacijskom središtu i skijalištu Sljeme. Kadeti na Sljemenu prolaze obuku osnove alpskog skijanja, a u Simulacijskom središtu upoznaju se s JCATS simulacijskim sustavom te provode računalno potpomognutu vježbu.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: MORH

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close