Društvene mrežeIzdvojeno

VIDEO U šterni kod Perušića pronađena ženka risa, bila je dehidrirana i izgladnjela

Na terenskom blogu Life Lynx objavljeno je da je u blizi Perušića pronađena ženka risa.

Uzbudljiv početak godine! U ponedjeljak, 3. siječnja, ujutro smo dobili obavijest da je u blizini Perušića pronađen ris u betonskoj šterni iza napuštene kuće koja se nalazi na osami. Risa je pronašao Milan Rukavina Miško, koji je obilazio svoju djedovinu te je, nasreću, zavirio u šternu”, stoji u početku objave.

Dojurili smo u Liku, gdje nas je dočekala apatična odrasla ženka risa u rupi dubine 3.5 m. Nakon uspavljivanja smo utvrdili da je dehidrirana i izgladnjela te da ima tek 7.6 kg (prosjek odraslih ženki je 18 kg), no nema drugih vidljivih ozljeda. Poduzeli smo sve što smo mogli u terenskim uvjetima da ju stabiliziramo, rehidriramo i utoplimo”, dodali su.

Ženku risa su tijekom noći transportirali na oporavak u HGSS Stanicu Gospić.

Zbog iscrpljenosti i dehidracije životinja se sporo budila iz anestezije, pala je noć i zahladilo je pa smo ju transportirali na oporavak u HGSS Stanicu Gospić tijekom noći. Risovica je ujutro pokazivala znakove oporavka, pojela je doručak i glasno izražavala nezadovoljstvo prilikom prisutnosti ljudi, što nam je bio znak da je spremna za povratak u prirodu“, napisali su.

Risovica je nazvana Marta, po baki gospodina koji ju je pronašao, i posljednjoj stanovnici napuštene kuće u čijoj šterni je stradala.

Pogledajte video koji je snimio Tomislav Gomerčić:


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: Tomislav Gomerčić / screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close