LifestyleIzdvojeno

VIDEO U Kosinju smo se rodili, u Kosinju želimo i umrijeti – poruka je mještana koji su došli prosvjedovati u Zagreb pred Ministarstvo pravosuđa

U Kosinju smo se rodili, u Kosinju želimo i umrijeti, poruka je mještana koji su iz tog ličkog mjesta došli prosvjedovati u Zagreb pred Ministarstvo pravosuđa.


Kako bi se izgradila nova hidroelektrana, kosinjska se dolina treba potopiti, pa i sela, crkve, škole, groblja, a mještani bi svoja vlasništva trebali prodati u bescjenje.

300 eura po metru kvadratnom ili sveukupno 36 tisuća eura procijenjena je Draganova kuća, a on i njegova obitelj bi krajem svibnja trebali iseliti. Ne znaju kuda će jer je to je premalo za kupnju druge kuće ili stana.

Plakao sam, jednostavno sam plakao i dobio sam infarkt, pa sam završio u Vinogradskoj bolnici“, kazao je Dragan Delać iz Gornjeg Kosinja.

U istoj situaciji su i njegovi susjedi. Za četvorni metar zemljišta nudi im se po 12 kuna.

„Dotjerao sam tu kuću za starost za mirovinu do jednog solidnog, kvalitetnog stanja. Ja sam jako bolestan, žena čeka transplantaciju jetre. I sada još i to“, rekao je Dragan Prša.

Toliko su ljudi obezvrijeđeni, odnosno njihova imovina da je to ispod svake mjere čovječnosti“, poručuje Pavao Klobučar.

I zato su stigli i u Zagreb, ravno pred Ministarstvo pravosuđa. Tvrde da se izvlašćuju netransparentno i nepravično, a potporu im je dala i Zelena akcija koja tvrdi i da je projekt hidroelektrane vrijedne 3 milijarde i 400 milijuna kuna ekološki neprihvatljiv.

S obzirom na veličinu vegetacije koja će se potopiti i koja će trunuti i količinu betona koja će se ugraditi u tu ogromnu hidroelektranu, upitne su i s tim povezane emisije CO2, upitno je i kakav je utjecaj ovoga projekta na klimatske promjene“, kazao je Enes Ćerimagić, Zelena akcija.

Pod vodom bi trebala završiti i Crkva i Kapela Sv. Ane, župni ured, mjesto gdje se tiskala prva knjiga u Hrvata, ali i nekoliko groblja

Prekopavanje, kako oni kažu ekshumacija, dvaju višestoljetnih grobalja gdje se to radilo bagerima neljudski. Oduzelo se dostojanstvo mrtvima, a sad se takva ista stvar pokušava činiti i živima“, izjavio je Pero Jurčević, župnik Donjeg i Gornjeg Kosinja.

Staro kosinjsko groblje već je gotovo potpuno preseljeno u Gornji Bakovac, a ista sudbina čeka i novo mjesno groblje

„Osjećamo se grozno i ne znamo što će biti s našim mjesnim grobljem, bojimo se i nećemo dati da se to desi nikako“, poručuje Ana Brajković.

I obiteljska kuća 30-godišnje Ane i njezine jedno i pol godišnje Tene bi trebala završiti pod vodom

Želim živjeti ovdje, moja obitelj želi živjeti ovdje. Ne znam kako će to uopće psihički podnijeti ako se bude iseljavalo“, rekla je Ana.

Ministarstvo pravosuđa u priopćenju je tek poručilo kako se sve provodi prema Zakonu o izvlaštenju i određivanju naknade te da kod strateških projekata nema mogućnosti žalbe, nego tek pokretanja spora pred Upravnim sudom.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close