Zdravlje

VIDEO U Hrvatskoj s nekoliko klikova mišem i 80 kuna možete legalno kupiti opasnu drogu

Sinteski kanabinoidi koji se pod nazivom “osvježivači prostora” prodaju na kioscima, u tobaco i smart shopovima diljem Hrvatske te putem interneta, tema su nove epizode emisije Potraga.


Jedan takav “osvježivač prostora” reporter Ivan Žada je nakon samo nekoliko klikova uspio naručiti putem internetske stranice tvrtke iz Šibenika koja već šest godina opskrbljuje cijelo hrvatsko tržište ovom drogom, a ima i svoje dvije trgovine – jednu u Šibeniku, drugu u Puli.

Reporter Potrage kupljeni osvježivač je potom odnio na analizu, a nalaz koji je stigao za dva dana otkrio je da se radi o smrtonosnoj tvari koja je na službenom popisu droga.

Uzorak koji ste donijeli smo analizirali i utvrdili da se radi o sintetskom kanabinoidu 5F ADB”, potvrdio je Josip Kosić Vukšić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”.

Radi se ubojitoj i razarajućoj sintetskoj drogi koja kad se popuši – izaziva agresiju, psihozu, halucinacije i moguću smrt. Najčešće ih konzumiraju maloljetnici, prije svega zbog niske cijene i dostupnosti. Ova tvar se gotovo legalno prodaje, a oni koji je stavljaju na tržište dobro znaju što prodaju jer ta se supstanca nalazi na listama droga, kako u svijetu, tako i Hrvatskoj.

Pogledajte video!

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close