Scena

Video: Prošetajte drevnim Rimom!

Nitko ne može u potpunosti rekonstruirati kako je izgledao drevni Rim u svom punom sjaju, ali je moguće, prema ostacima koje imamo danas i uz pomoć 3D tehnologije, vizualizirati kako su izgledale tadašnje građevine te kako je izgledala njegova struktura.


Upravo to su i napravili u Rome Rebornu, akademskom istraživanju realiziranom u suradnji s Khan akademijom, čija je glavna misija stvoriti potpuni model Rima s njegovim najvećim građevinama, piše Vox.

Zasad je napravljena rekonstrukcija Rima iz 320. godine poslije Krista, a cilj je da se uzmu povijesni prikazi grada i stvore realistični modeli u svakom razdoblju razvoja Rima, od 1000. godine prije Krista pa sve do 552. godine poslije Krista.

Iako zvuči zabavno, ovaj projekt nastao je iz edukativnih razloga jer može koristiti mnogim društvenim granama, od povjesničara koji se bave njegovim proučavanjem pa sve do filmaša koji bi prema tome mogli stvarati realistične kulise svojih spektakala.

Sistem navodnjavanja

Najupečatljiviji dio videa svakako je prikaz opsega i ljepote grada, ali tu se ističu i još neke zanimljivosti. Recimo, u tom periodu Rim je imao između jednog ili dva milijuna stanovnika, a iz današnje perspektive to bi Rim učinilo većim od mnogih američkih i svjetskih gradova.

Također, tu je još zanimljivo i kako Rim nije sagrađen blizu pitke vode već je imao masivni sustav navodnjavanja kojim se kroz kanale grad napajao pitkom vodom iz planina i rijeka, a taj moderni sistem navodnjavanja također je rekonstruiran u ovom videu.

Pročitajte više na telegram.hr


Foto: Youtube screenshot

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close