Politika

VIDEO Požar je prijetio i zagrebačkoj prvostolnici: Odlutali lampion mogao je izazvati katastrofu

Nakon velikog požara Notre-Dama RTL je istražio je li moguće da se nešto slično dogodi i u zagrebačkoj katedrali koja se također obnavlja. Iako je najveća hrvatska katedrala uglavnom izrađena od kamena i ona ima drvenih dijelova.


Kad je vatra iz lampiona zahvatila katedralu katastrofa je izbjegnuta za dlaku. Prije četiri i pol godine jedan od lampiona koji je pušten u zrak zapalio je južni toranj Zagrebačke katedrale visok gotovo 105 metara. Vatrogasna kola dizalicu mogu podignuti manje od pola te visine, do nekih četrdesetak metara. Da bi prilikom puštanja lampiona stvari mogle poći po zlu odmah je bilo jasno šefu zagrebačkih vatrogasaca.

“Oni su dali dozvolu. Ja sam rekao tadašnjem šefu bit će to, to i to. Onda me on zvao i rekao: jesi vještica”, kazao je zapovjednik vatrogasne postrojbe grada Zagreba, Siniša Jembrih.

Požar je, na sreću, brzo ugašen no, scene iz Pariza mogle bi se dogoditi i u Zagrebu.

“Ako se dogodilo u Parizu, u vatrogasnoj postaji Pariza koja je zasigurno jedna od top tri vatrogasne postrojbe u svijetu onda se može dogoditi svakome”, rekao je Jembrih.

Na prvi pogled zagrebačka prvostolnica izgleda kao da je svaki njezin komadić napravljen od bračkog kamena. No, ipak nije tako. “Pa imate, drveni vam je krov znate, u katedrali. Mnogi dijelovi katedrale, unutrašnjost katedrale je drvena, ali mislim da je ovog trenutka, hvala Bogu, sve je pod nadzorom i vrlo sigurno”, kazao je rektor zagrebačke katedrale, Josip Kuhtić.

Prvostolnica je sada, tvrdi, zaštićena protupožarnim alarmom te je sigurna. Do velikih problema, smatra šef zagrebačkih vatrogasaca, dolazi zbog sukoba ljudi koji se bave zaštitom kulture i onih koji se bave zaštitom od požara.

“Oni koji se bave zaštitom kulture odnosno spomenika oni ne daju da se niti jedan šaraf unutra zašarafi”, rekao je Jembrih. Jutro nakon nezapamćene katastrofe!

Dok bi ovi drugi postavili puno toga. Najviše su ugrožene građevine koje su u postupku obnove, baš kao što je Zagrebačka katedrala.

“Recite, kad ćemo je vidjeti, hoćemo li je mi u ovom životu vidjeti bez ovih skela? Ma hoćemo, kako ne. Još par godina i ove skele, računa se dvije tri godine da bi se ova skela maknula i skinula s katedrale i onda bi se nastavilo s obnovom drugih dijelova katedrale od apside, prozora i tako dalje”, kazao je Kuhtić.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor / Foto: RTL

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close