Scena

VIDEO Pogledajte film u kojem lička baka uči dječicu o uskrsnim običajima našeg kraja

Pripremajući događaje za Uskrsni sajam u organizaciji DND grada Gospića i Udruge „Pčelice“, snimljen je kratki film o uskrsnim običajima u Lici.


Naslov filma je “Tragom uskrsnih običaja u Lici”, a ove dvije udruge snimile su ga iz dobre volje i namjere da djeca upoznaju svoju kulturnu baštinu koju treba njegovati.

Učiteljica 2.c razreda OŠ dr. Jure Turića Ana Nikšić osmislila je tijek filma, baka Beba Uzelac pristala je biti baka u filmu te je obitelj Uzelac ustupila staru ličku kuću kao mjesto snimanja. Kako je kišilo cijelo vrijeme cijeli se koncept filma malo izmijenio te su scene snimane ispod balature, na balaturi i u kući, ali ni kiša nije omela djecu da budu djeca te kroz  veselu dječju igru razvesele sve nas gledatelje. Upravo su djeca i baka „nosili“ cijeli film. Baka je vrlo spretno odgovarala na zanimljiva dječja pitanja, cijelo vrijeme dok je pričala djeca su je slušala i pratila sa zanimanjem te je dječicu prigrlila kao svoju. Svojom je pričom i ugošćavanjem unukinih prijatelja protkala toplinu i ljubav kroz cijeli film prizivajući neka  davnija i teža, ali – usudili bismo se reći – sretnija vremena.  Djeca su bila apsolutno predivna, pažljivo su slušala bakine priče, postavljala zanimljiva pitanja, davala odlične primjedbe i jednostavno su bila djeca, vesela, neopterećena i neposredna. Doista je bilo jednostavno i lako snimiti scene bez ponavljanja s ovako odličnom ekipom. – kažu organizatori snimanja.

Kako je kiša neprestano različitim intenzitetom padala, tehnička podrška „Pčelica“ – Josip Durdov i Željka Šikić odlučili su zaštiti uređaje od kiše vrećicama pa se prilikom pomicanja uređaja čuje  šuškanje i pucketanje. Kako je Josip to lijepo objasnio prije početka projekcije filma – ispričavamo se na sitnim tehničkim poteškoćama jer smo snimali film sa „škatulama“. Posebne zahvale organizatori snimanja upućuju:

– učiteljici Ani Nikšić na divnoj priči i scenariju za film i svim pripremama koje je odradila u suradnji sa bakom i roditeljima učenika.

– baki Bebi na svim pripremama za film (najukusnija bazlamača i pisanice) i na divnom ugošćavanju ne samo djece nego svih nas.

– učenicima 2.c razreda na sudjelovanju i odličnoj glumi u filmu. Nakon snimanja i popodnevnog druženja s učenicima postalo je jasnije zašto učiteljica uvijek o svojim učenicima priča s osmijehom i ponosom na licu. Na žalost, kako nam je vrijeme promijenilo koncept snimanja filma, što zbog vremena, a što zbog osobnih razloga dva učenika nisu ovaj put sudjelovala u filmu, no vjerujemo kako ovo nije jedini film koji ćemo zajedničkim snagama napraviti.

– roditeljima učenika 2.c razreda koji su prevezli djecu na mjesto snimanja i koji su im pomogli u pripremama za film.

– gospodinu Ivanu Uzelcu koji nam je ustupio kuću za snimanje.

– nastavnici Antoniji Rosandić na posuđenim nošnjama.

– Mariji Stilinović koja nas je svojim glasom uvela u film.

– Josipu Durdovu na tehničkoj pomoći, podršci i smirenosti.

“Koliko god pisali i opisivali film ne možemo prenijeti onu toplinu i radost kako su to mali glumci učinili svojim sudjelovanjem u filmu” – emotivno zaključuju organizatori. Pogledajte film u nastavku i ostavite svoj komentar!

 

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close