Događanja

VIDEO Poglavar Srpske pravoslavne crkve posjetio rodno mjesto Nikole Tesle, u Smiljanu i zapjevao

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije posjetio je rodno mjesto Nikole Tesle – Smiljan kod Gospića.


Posvetio je obnovljeni hram apostola Petra i Pavla, gdje je službovao Teslin otac Milutin te poručio da su ustaše htjele uništiti ovo mjesto, a crkva devedesetih i devastirana, ali je i dalje tu. Nakon obreda Porfirije je i zapjevao.

Da voli zapjevati, patrijarh Porfirije pokazao je i u Lici.

“Radujem se što sam ovdje u ovom blagoslovljenom kraju u ovoj prelijepoj zemlji”, kazao je patrijarh Porfirije, poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Stigao je srpski poglavar posvetiti obnovljeni hram svetog Petra i Pavla iz 17. stoljeća koji je oštećen devedesetih godina, a srušen za vrijeme NDH.

Porušili su ga ustaše i naravno mnogo je ljudi tada stradalo, ovdje na groblju 567 ljudi, 560″, kazao je patrijarh.

Od kojih su neki i Teslina rodbina.

Dok je odnos Srbije i Hrvatske više nego napet, nakon neuspjelog posjeta Vučića Jasenovcu, Porfirije je slao poruke mira i pazio na svaku riječ pa je vješto izbjegao i ono čiji je Nikola Tesla..

“Hram u kojem je kršten i malo reći svjetski poznat veliki naučnik Nikola Tesla i u kući pokraj je rođen, a njegov otac ovdje bio svećenik”, poručio je.

U srpskoj pravoslavnoj crkvi kažu da se Tesla rodio kao boležljivo dijete, pa je u strahu da neće preživjeti već drugi dan kršten. U Memorijalnom centru podataka nemaju, no znaju ono što je i Tesla govorio da je bio bliži s majkom Georginom nego ocem Milutinom.

“Iako se oca smatralo intelektualcem, on je isticao da je taj gen izumljivanja naslijedio od majke koja je do tada sve što je potrebno u kućanstvu sama izumila”, ispričala je Ana-Marija Šolaja, stručni voditelj u Memorijalnom centru Nikola Tesla.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close