Vijesti

VIDEO Ovako danas izgleda vila “Izvor” na Plitvicama

U dubokoj šumi nedaleko od Plitvičkih jezera nalazi se vila Izvor, rezidencijalni objekt Josipa Broza Tita, koja se u vrijeme Jugoslavije nazivala tajnim imenom Objekt 99.


Danas ruševna i devastirana, u ono vrijeme bila je najskuplja predsjednička rezidencija na svijetu kojoj su se divili mnogi državnici. Prostirala se na 6500 kvadratnih metara, a izgradili su je politički zatvorenici s Golog otoka te iz Gradiške, Lepoglave i Mitrovice u razdoblju od 1948. do 1953. godine.

Ova monumentalna građevina bila je obložena tonama sivog škriljavca sa Sljemena, kamena kojeg danas više nije moguće nabaviti i kupiti. Ni njena unutrašnjost nije bila ništa manje impresivna – obložena drvenarijom od najboljeg slavonskog hrasta, opremljena unikatnim namještajem od masivnog drveta, mramornim stubištem, skupocjenim tepisonima i brojnim umjetničkim djelima, služila je za zabavu i odmor političke elite onog vremena.

Početkom agresije na Hrvatsku u vili su navodno boravili tamošnji pobunjeni Srbi, a nakon oslobođenja pripadnici hrvatskih specijalnih postrojbi. Nakon rata o njoj su jedno vrijeme brinuli djelatnici Nacionalnog parka, a zatim je prepuštena na milost i nemilost zubu vremena i pljačkašima koji su iz nje godinama iznosili što god su mogli.

Prošle godine građevina je dodijeljena na korištenje Javnoj ustanovi Nacionalni park Plitvička jezera u svrhu uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Pod krovom negdašnje vile planira se useljenje plitvičkog Znanstveno-stručnog centra Ivo Pevalek, a zamišljeno je da s godinama cijela priča dobije međunarodnu dimenziju.

Reporteri 24sata Alen Galović i Igor Alborghetti prošetali su vilom Izvor i zabilježili kako izgleda danas – pogledajte što su sve snimili!


 

Komentari

Komentara


Foto: LIKACLUB

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close