Turizam

VIDEO Očaravajući spoj čovjeka i rijeka u novom videu Gorana Šafareka

Poznati hrvatski biolog, istraživač, fotograf i snimatelj Goran Šafarek snimio je prekrasne prizore Rastoka iz ptičje perspektive.


Nastale igrom prirode na mjestu gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu, zbog jedinstvenog spoja tradicije i prirode Rastoke su jedna od najljepših turističkih atrakcija u Hrvatskoj.

Kao što i ime Rastoka kaže, na ovom mjestu se modrozelena Slunjčica rastače preko sedrenih stijena stvarajući 23 prštava slapa. Rastočki slapovi nose živopisna imena iza kojih se kriju se zanimljive priče. Najbučniji slap je prigodno nazvan Buk, Hrvojev slap dobio je ime prema mladiću Hrvoju koji se zbog nesretne ljubavi u njemu utopio, a slap Vilina kosa nazvan je u čast rastočkih vila koje imaju srebrnu kosu baš poput boje ovog slapa.

Izuzetna ljepoti slapova na Rastokama nadopunjuje se s autentičnim graditeljskim naslijeđem mlinica žličara koje su karakteristične za krški kraj. Kod ovih mlinova odlučujući je pad i odgovarajuća količina vode koja svojim udarom u žlice pokreće uspravno vreteno i s njim spojen mlinski kamen. U prošlosti se u rastočkim mlinicama dan i noć mljelo žito iz obližnjih sela, a postojale su dvije vrste mlinova – crni mlin za mljevenje kukuruza, zobi i raži te bijeli mlin za mljevenje pšenice.

Zbog svoje arhitektonske, etnografske i prirodne vrijednosti Rastoke su već više od 40 godina upisane u Registar nepokretnih spomenika kulture.

Uživajte u idiličnim prizorima ovog bisera kontinentalne Hrvatske – iz ptičje perspektive!Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close