Politika

VIDEO: Nezavisna lista mladih iz Gospića objavom starih dokumentaraca želi veličati Liku i njezinu povijest

Nezavisna lista mladih iz Gospića objavila je na svojoj Facebook stranici zanimljiv polusatni dokumentarni film o Gospiću scenarista i redatelja Stjepana Kolaka iz 1994. godine. Iako je starijeg datuma, film “Gospić: Obnova duha i kamena” izazvao veliku pozornost posjetitelja stranice od kojih će se neki možda i prepoznati u nekom od kadrova ovog dokumentarca.


“Sjećam se tog filma iz djetinjstva. Radio ga je moj bliži rođak i bivši urednik na HRT-u Stjepan Kolak devedesetih godina prošloga stoljeća”, rekao je za LikaClub osnivač Nezavisne liste mladih – Gospić  Velimir Štimac.  Na ideju da potraži film “Gospić: Obnova duha i kamena” došao je gledajući “loše igrane i dokumentarne filmove o Lici zadnjih godina u kojima su Ličani prikazani kao neki zaostali ljudi”, priča nam Štimac dodajući kako je Kolak film snimio u vrijeme kada je urednik informativnog i dokumentarnog programa bio Obrad Kosovac. U filmu o Gospiću i njegovim stanovnicima govore župnik Stjepan Zeba, prvi gradonačelnik Gospića u slobodnj Hrvatskoj Ivan Blažević-Marke, ravnatelj gimnazije prof. Andrija Benković,  ravnateljica strukovne škole Katica Rukavina, okružni državni odvjetnik Pavao Rukavina, ravnateljica muzeja Lika Gospić Biserka Veljić, dočasnik hrv.vojske Mile Lulić, inženjer Branko Borošak i direktor hotela Velebno Fabijan Kolak.

Štimac kaže kako je stupio u kontakt s Kolakom i ovaj zaboravljeni film o Gospiću ponovno je ugledao svjetlo dana. Zahvaljuje ekipi na HRT-u koja se, zahvaljujući Stjepanu Kolaku, potrudila i pronašla film u bogatoj arhivi HRT-a. “Zatražili smo još starih dokumentaraca o Lici i skupili smo ih šest-sedam  i sve ćemo ih objaviti na Facebook stranici Nezavisne liste mladih. Bit će to filmovi o Perušiću, Širokoj kuli, Lici i okolici”, rekao je Štimac dodajući kako je riječ o prekrasnim dokumentarcima.

“Cilj Nezavisne liste mladih je promijeniti sliku o Lici i trudit ćemo se svim silama veličati Liku i njezinu povijest. Ne smeta nam da se snimaju filmovi o Lici, ali nemojte nas predstavljati zaostalima jer to smeta i iritira. To jednostavno nije istina”, kaže osnivač Nezavisne liste mladih koji ovom prilikom poziva sve koji imaju filmove o Lici, premda i na VHS kazetama, da ih donesu i oni će ih objaviti.

Ističe kako je imao još jedan motiv kada je krenuo u akciju prikupljanja i objavljivanja starih filmova o Lici. “Najveći mi je cilj skrenuti pozornost s predstojećih prijevremenih izbora, petljanja i laganja političara tijekom kampanje jer Lika će odmah nakon izbora biti zaboravljena. Zbog toga smo htjeli ljude malo maknuti od te političke svakodnevice i malo ih zabaviti. Možda se netko na tim snimkama i pronađe”, kaže nam Štimac čija se Nezavisna lista mladih neće kandidirati na predstojećim izborima za županijsku skupštinu jer smatra “da nisu dobri ni za ljude niti za samu Županiju”.

Ipak, nade da će doći do pozitivnih promjena ipak ima, a to se najbolje vidi u činjenici da je Ličko-senjska županija predvodnik po broju izabranih nezavisnih načelnika i vijećnika u gradovima i općinama. “Spašen je onaj tko je nezavisan, onaj tko ima svoje mišljenje. Lika po tom pitanju napreduje, ali treba još puno toga napraviti”, ističe Štimac dodajući kako nije lako biti nezavisan. “Mi Nezavisni pojavili smo se prije dvije godine. Svašta sam prošao, nezamislive stvari. Nisam mogao vjerovati što nam rade, ali izdržali smo. Imamo svoju priču i vrtimo ju, ako će ljudi prepoznati u redu, ako ne, nikome nismo dužni”, ponosno kaže predsjednik Nezavisne list mladih. Sljedeći film koji će Nezavisna lista mladih objaviti bit će “jedan jako emotivan dokumentarac iz 1995. godine o Širokoj kuli“, rekao Štimac.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: Faceboo/Nezavisna lista mladih - Gospić

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close