Energetika

VIDEO Ministar objasnio zašto je došlo do nestanka struje: “Riječ je o zakonu spojenih posuda”

Sve je krenulo iz Crne Gore, potom je prekid struje zahvatio Bosnu i Hercegovinu, a zatim i dio Hrvatske – cijelu Dalmaciju, pa sve do Rijeke, navodno do trafostanice Brinje.


Neviđeni nestanak struje diljem regije iznenadio je građana. Bez struje je ostao dio Hrvatske, Crne Gore, BiH, te dijelovi Grčke i Albanije. Prometni kolapsi stvorili su se diljem gradova na Balkanu, a brojni su se žalili na nestanak signala na mobitelima. Ministar gospodarstva Ante Šušnjar i direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević dali su izjavu za medije oko raspada elektroenergetskog sustava kroz tri države. U Hrvatskoj se struja pomalo vraća.

Utvrđuju se detalji. Dio naše mreže je ostao bez napona. Kvar nije bio kod nas. Veći dio gradova je opskrbljen električnom energijom. Kvar nije bio kod nas. Mislim da će svi građani uskoro dobiti struju”, kazao je. S obzirom na to da se radi o zakonu spojenih posuda dio mreže u Hrvatskoj je ostao bez napona, objasnio je ministar.

Mislimo da je stanje održivo s obzirom da su se naši zaštitni mehanizmi aktivirali. Ispad je došao samo do Zadra. Mi smo od sjevera prema jugu opskrbili građane strujom, i brzo smo već počeli opskrbljivati naše potrošače dok druge države to još nisu”, kazao je. “Ne znamo što je uzrok, može biti temperatura, visoka potrošnja, ali kvar nije bio kod nas”, dodao je. Kazao je da će se utvrditi sve okolnosti.

Direktor Sektora za vođenje elektroenergetskog sustava HOPS-a Danko Blažević kazao je da je do kvara došlo u 12,24 sati. “Ovo što se kod nas dogodilo se trenutno dogodilo. Ne bih prejudicirao stvari. Navodno je neki dalekovod između Grčke i Albanije ispao“, dodao je Blažević. “Cijeli sustav je uvezan, ali to ima mane. Mana je da se takvi poremećaji prenose iz jednoga u drugoga”, kazao je.

Istrage o kvarovima ovih razmjera traju i do šest mjeseci, kazano je na presici.

Blažević je rekao da ne vjeruje da će se tako nešto ponoviti. Ministar Šušnjar kazao je da je po njemu reakcija svih službi bila promptna. “Prvo rješavamo probleme kod kuće, a onda ćemo kontaktirati”, kazao je na pitanje je li u kontaktu s ostalim nadležnim ljudima iz drugih država.

 

Foto: Pexels

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close