Znanost

VIDEO Pogledajte lansiranje novog NASA-inog rovera Perseverancea na Mars!

NOSI I HELIHOPTER

NASA je lansirala novi rover nazvan Perseverance na Mars u potragu za tragovima života na Crvenom planetu. Zadaća će mu biti audiovizualno prikupljanje podataka, kao i skupljanje stijena za naknadnu analizu nakon povratka na Zemlju.


Prema rasporedu, u 13 sati i 50 minuta po hrvatskom vremenu, raketa koja prenosi rover Perseverance prema Marsu uspješno je lansirana.

Rover Perseverance sletjet će na Marsov krater Jezero koji je, znanstvenici tvrde, nekoć bio potopljen vodom. Inače, nakon otkrića drevnog jezera 2007. godine, krater je dobio ime po općini Jezero u Bosni i Hercegovini, jednoj od nekoliko istoimenih naselja. Nakon pet godina pomnog istraživanja, NASA pretpostavlja da se upravo u glini i stijenju kratera Jezero nalaze tragovi mikroba koji su nekoć možda nastanjivali jezero.

Rovera na putu prati i robotski helikopter

Kako bi se stvorili uvjeti za buduće misije, rover Perseverance, inače na nuklearni pogon, također će sadržavati eksperimentalni uređaj koji će pretvarati ugljikov dioksid iz Marsove rijetke atmosfere u kisik, a prvi put roveru se u misiji pridružuje i robotski helikopter Ingenuity koji će pokušati letjeti i tako istraživati Crveni planet. Ingenuity je težak svega 1,8 kilograma te bi mogao označiti početak zračnog istraživanja Marsove atmosfere i površine.

Ako sve dobro prođe, lansiranje Perseverancea, poboljšane verzije rovera Curiosity koji se spustio na Mars 2012. godine, bit će peta uspješna misija Amerikanaca na Mars.

Znanstvenici predviđaju da će misija trajati oko 687 zemaljskih dana, a samo slijetanje predviđeno je za 18. veljače 2021. godine. Raketa Atlas V, pomoću koje rover putuje prema Marsu, inače je jedna od najvećih raketa dostupnih za svemirska putovanja.

Zanimljivo je i spomenuti da je gotovo 11 milijuna imena ljudi ugrađeno na tri čipa veličine nokta koje je NASA u sklopu kampanje pod nazivom “Send your name to Mars” također poslala na Crveni planet.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close