VijestiPolitika

VIDEO Kaos u Saboru: Pernar opet iznesen iz sabornice, Bunjac prijetio smrću zaštitaru

U Saboru se noćas dogodio težak incident koji je poslao ružnu sliku o odnosima između političkih rivala u najvišem predstavničkom tijelu, ali koji je ujedno i odraz cjelokupnog stanja u Republici Hrvatskoj.


Oko jedan sat poslije ponoći, tijekom saborske rasprave o SDP-ovoj interpelaciji o radu Vlade na provedbi strukturnih reformi – dogodio se incident u Saboru. Iz sabornice je izbačen zastupnik Živog zida Ivan Pernar koji je i nakon dvije opomene nastavio govoriti o Ivi Sanaderu pozivajući ga da prestane šutjeti i progovori o HDZ-ovim crnim fondovima, prenosi HRT.

“HDZ koristi pravosudni sustav za obračun s unutarstranačkom opozicijom i zato je Sanader bačen niz stepenice, a Kalmeta uzdignut. Takvo vođenje institucija gdje HDZ pokušava krivnju za sve nedaće prebaciti na jednog čovjeka kojemu mogu zahvaliti što su tu gdje jesu, smatram licemjernim”, rekao je Pernar.  Nakon te izjave potpredsjednik Sabora Milijan Brkić izrekao je opomenu Pernaru rekavši da se ne drži teme. Kada je Pernar uzvratio da ne prihvaća tu “pedagošku mjeru” te da ima pravo govoriti što želi u svojih deset minuta, Brkić je odredio polusatnu stanku.

U nastavku sjednice Brkić je izrekao je opomenu i zabranu govora do kraja rasprave i Branimiru Bunjcu (Živi zid) koji je Brkića prozvao za povredu Poslovnika, jer je, kako je kazao “kukavički poslao stražu da izbaci Pernara”. “Kad to drugi put poželite, gospodine bajkeru, učinite to sami”, rekao mu je, očito ‘ciljajući’ na Brkićevu kupovinu motora. Na Brkićevu konstataciju da ima repliku, Bunjac mu je uzvratio: “Kome ću govoriti, svetom Petru, je li pametnjakoviću?”, pa zaradio opomenu.

Straža je u nastavku sjednice krenula nositi Pernara van Sabornice, a Bunjac je izgubio živce. Počeo je vikati i naguravati se sa Stražom. “Dosta toga, sram vas bilo – nemate pravo na to. Mrš, još mi jednom uzmi nešto iz ruke, kunem ti se – nećeš živ izaći odavde! Mrš, smeće, mrš!”, vikao je Bunjac.

“Ovo je Hrvatski sabor, ovo je diktatura, ovo su vam vrijednosti i EU-a i NATO-a, ovo je politika zapadnog imperijalizma kojem je sve podređeno, dame i gospodo…”, vikao je Pernar dok ga je Straža iznosila iz sabornice. Usput se snimao mobitelom.

Ovaj težak incident u kojemu je jedan zastupnik potpuno izgubio kontrolu nad sobom, poruka je svim političkim akterim u Republici Hrvatskoj da bez minimuma poštivanja demokratskih i civilizacijskih standarda i međsobnog uvažavanja stvaraju uvjeti za širenje mržnje i netolerancije koja bi se iz Sabornice lako mogla prenijeti i na cijelo društvo. Sila koja se provodi nad saborskim zastupnicima jednako je zabrinjavajuća  kao i gubitak kontrole pojedinih saborskih zastupnika koji ovakve incidente pokušavaju iskoristiti za osvajanje poltiičkih bodova u javnosti.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Izvor: HRT | Foto: Facebook/HRT

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close