Turizam

VIDEO Kako se nekad radio sir? Pogledajte zanimljivu priču o ličkom siru!

IZ SIRANE RUNOLIST

Portal Turističke priče donosi priču o Sirani Runolist, tvrtki Vladimira Tomaića iz Krasna, koja je poznata po proizvodnji sira s tradicijom dugom gotovo 28 godina.


Ova Lička obiteljska priča koja je ušla u treće desetljeće uz puno uspona i padova, danas je stabilan posao koji nasljeđuju mlađe generacije.

Sirana nudi 16 visokokvalitetnih proizvoda koji su dobili više stotina nagrada diljem Hrvatske i Europe. Prave se od mlijeka krava koje pasu na području Velebita, Like i Gacke doline, na pašnjacima s puno ljekovitog bilja.

Od skromnih početaka davne 1992. godine prešli su dugi put učili, mijenjali se, usvajali nova znanja i tehnologije kako bi što bolje odgovorili zahtjevima svojih korisnika. Krenuli su sa maloj siranom i kušaonom u mjestu Krasno gdje su brojni autobusi turista kušali njihove sireve i glas o njima proširili po cijelome svijetu, Njihova je prednost što poštuju tradiciju proizvodnje sira, koriste samo najkvalitetnije domaće mlijeko proizvedeno od krava i ovaca koje pasu na ekološki čistim pašnjacima te primjenjuju tradicionalne recepte, a sve to uz poštivanje najviših standarda higijene i zdravstvene ispravnosti prehrambenih proizvoda.

Ovakav pristup radu morao je dovesti do rezultata i danas je Sirana “Runolist” brend na koji su s pravom ponosni, a sirevi su nositelji brojnih hrvatskih i inozemnih nagrada i priznanja. Danas ova sirana radi 50 do 60 tona sira godišnje i zapošljava osam ljudi. Kako bi najbolje predstavili svoje proizvode, u sklopu pogona sirane u Otočcu izgrađen je zanimljiv edukativni hodnik gdje u turističkom obilasku možete iz prve ruke vidjeti sve faze proizvodnje sira, a na kraju obilaska tu je i kušaonica sira u kojoj se mogu degustirati sirevi uz kvalitetna vina. U mjestu Krasno i dalje se nalazi kušaonica obitelji Tomaić. Sirana “Runolist” svoju proizvodnju sireva i drugih mliječnih proizvoda temelji na dugogodišnjem iskustvu, tradicionalnim recepturama i domaćoj sirovini.

Iz Sirane Runolist ispričali su priču o tome kako su nekad njihovi roditelji radili sir – pogledajte video!


 

Komentari

Komentara


Izvor: Turističke priče | Foto: Sirana Runolist / Facebook

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close