Vijesti

VIDEO Jeste li znali da svako peto dijete odrasta u riziku od siromaštva?

Zastanite na tren u kolotečini svojih dnevnih rutina i zapitajte se nedostaje li vam išta u životu? Odmaknite se od svoje svakodnevice i razmislite o podatku da svako peto dijete u Hrvatskoj odrasta u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti.


Ovaj podatak ponukao je organizatore kampanje #vidime da pokušaju otvoriti oči javnosti i osvijestiti okolinu u kojoj naša djeca odrastaju. Iz tog razloga pokrenuli su kampanju #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, koja za cilj ima povećati osviještenost društva o problemu siromaštva djece, te povećati kvalitetu života djece koja odrastaju u siromaštvu.

Kroz SOS mobilne timove uvidjeli su da siromašna djeca nemaju jednake šanse, u školi su stigmatizirana, nastavnici očekuju manje znanja od njih, a često im nisu dostupne ni predškolske ustanove. Kampanjom pod oznakom #vidime – za djetinjstvo jednakih prilika, pokušat će utjecati na vidljivost djece koja odrastaju u siromaštvu i na potrebu da se na njihove probleme reagira, kao i da im se pristupa na pravi način ( počevši od djece, nastavnika, roditelja i instituacija).

Početak kampanje obilježen je 1. listopada 2018. stručnim skupom ‘Za djetinjstvo jednakih prilika’, u ‘Maloj kući dječjih prava, ureda pravobraniteljice za djecu’ u Zagrebu. Tako su na temu djece koja odrastaju u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti govorili stručnjaci – doc. dr. sc. Marijana Kletečki Radović, iz studijskog centra socijalnog rada okupljenima je ukazala na potrebe djece koja žive u siromaštvu, dok je Ana Albrecht Čekada, savjetnica pravobraniteljice za djecu  skrenula pažnju na važnost dječjeg proračuna u zaštiti prava djece. Skup je zatvorio djelatnik centra za socijalnu skrb Zagreb, Daniel Rupić govoreći o socijalnoj isključenosti iz perspektive centra za socijalnu skrb.

Pogledajte  videospot koji su izradili za potrebe projekta!

 

Foto: PR

likaclub icon Čitaj najbolje ličke vijesti. Skini aplikaciju Lika app.
Oznake
Back to top button
Close