Vijesti

VIDEO Hrvatska policija najmodernijom opremom gotovo danonoćno nadzire državnu granicu

Hrvatska policija na granici se gotovo svaki dan susreće s pokušajima ilegalnog ulaska migranata u zemlju pa je i graničnih incidenata sve više. Zadnji je završio gotovo tragično kad je policajac, navodno slučajno, jednog migranta propucao i teško ranio.


U nadzoru granice sudjeluje oko šest i pol tisuća graničnih policajaca koji se koriste najmodernijom tehničkom opremom. Među ostalim, tu su i helikopteri svjetske klase, opremljeni termovizijskim kamerama koji gotovo danonoćno nadziru granično područje. Riječ je o helikopterima Agusta Westland AW139.

U jednoj takvoj zračnoj ophodnji s hrvatskom policijom bila je i ekipa RTL Direkta.

Poletjeli smo s civilnog aerodroma Lučko i zajedno s peteročlanom posadom Ministarstva unutarnjih poslova helikopterom krenuli u noćni nadzor granice.

Hrvatska policija ima dva ovakva helikoptera, cijena jednog je 125 milijuna kuna, a kupljeni su novcem iz europskih fondova.

Helikopter je potpora policijskim snagama na zemlji. Opremljen je termovizijskim kamerama i odmah nakon polijetanja češlja se svaki metar i pokušava utvrditi je li bilo ilegalnih ulazaka na teritorij Republike Hrvatske.

A toga je ove godine bilo više nego ikad. Kroz ruke policije prošlo je više od 14.000 ilegalnih migranata. Lani ih je bilo osam tisuća, a prethodnih godina upola manje. Termovizijskom kamerom upravlja flir operator koji svako kretanje provjerava i utvrđuje o kome se radi.

Moje zadaće su pronalaženje osoba u nezakonitim migracijama, lociranje istih i davanje mikrolokacija gdje se te osobe nalaze, kao potpora zemaljskim snagama“, kaže flir operator.

Zemaljske snage su generalno glavnina onoga što se događa na terenu, mi smo pomoć iz zraka. Generalno zemaljske snage su te koje imaju najviše podataka. Mi im pomažemo u slučaju da postoji nekakvo kretanje“, rekao je kapetan helikoptera.

Jedan let traje od tri do tri i pol sata, a ako je dobra vidljivost, termovizijska kamera može vidjeti i do 10 kilometara.

Kada se počela spuštati noć, mi smo preletjeli Maljevac i došli iznad Cetingrada. Područje je, prema termovizijskim kamerama, u početku bilo čisto. Ono što smo vidjeli dolje na tlu bile su policijske ophodnje kako kontroliraju zelenu granicu.

A termovizija vidi sve. Ljude u svakodnevnom životu, životinje na pašnjaku, ognjišta koja su ostala nakon djelatnika šumarije, divlje životinje… Sve to odašilje toplinu pa iz helikoptera provjeravaju o kome se točno radi.

Imate divljih životinja kao što su medvjedi, divlje svinje. Svašta. U dosta slučajeva smo upozoravali kolege na medvjede jer su dosta blizu njih bili medvjedi”, ispričao je flir operator.

No ovaj put snimili su ono zbog čega su i poletjeli. Pratili smo grupu od sedmero migranata koji su bili na otprilike kilometar od hrvatske granice. Primijetili su helikopter i odmah su se počeli povlačiti na teritorij BiH. Njihova je lokacija odmah dojavljena i snagama na zemlji pa će policija imati pojačan oprez na ovom području.

Skupinu migranata snimili smo dok su još bili na teritoriju BiH, a helikopter je i ovaj put djelovao preventivno jer su se povukli čim su ga čuli. Policija je ove godine uhvatila i najviše krijumčara, njih 860.

Najviše se nazdire dio granice pod upravom PU karlovačke, južno od Zagreba, dolje niže prema ličkoj Plješivici, dio PU gospićke, dio prema Korenici i imamo dio prema Sisku”, rekao je kapetan helikoptera.

Sve što ljudsko oko ne vidi, otkriva se iz ovih helikoptera. Opremljeni su i vitlom za slučaj spašavanja unesrećenih, a uz nadzor granice koriste se i u drugim operacijama poput otkrivanja laboratorija za ilegalni uzgoj marihuane u kućanstvima.

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close