SportIzdvojeno

VIDEO Hoće li Hrvatska dva puta igrati na stadionu Lusail Iconic?

Susret s Argentinom na rasporedu je u utorak 13. prosinca u 20 sati, a stadion će ugostiti i finale Svjetskog prvenstva u Katru


Lusail Iconic najveći je stadion Svjetskog prvenstva u Katru, a svojim kapacitetom od 86 250 sjedala najveći je stadion na Bliskom istoku i jedan od najvećih nogometnih stadiona na svijetu. Smješten je u gradu Lusailu, potpuno novom gradu koji je nastao za vrijeme priprema za Svjetsko prvenstvo u Katru. U gradu može živjeti i do 500 000 ljudi, a smješten je 20 km sjeverno od Dohe.

O gradnji stadiona

Lokalne su vlasti toliko nade polagale u ovo čudo da su prvi natječaj za idejno rješenje poništile, jer sama rješenja nisu zadovoljavala njihove visoke estetske kao ni arhitektonske kriterije. Pripremni radovi stadiona započeli su 2015., a sama izgradnja dvije godine kasnije. Svo to vrijeme gradilište je štitila ograda iza koje se nije moglo saznati kako zdanje izgleda. Sam izgled odnosno njegove vizualizacije otkrivene su javnosti sredinom prosinca 2018. godine.

O nasljeđu

Stadion je zamišljen kao zdjela koja predstavlja drevno posuđe bliskoistočnog podneblja. Izvedena je kao armiranobetonska konstrukcija koja ima ulogu gledališta podijeljenog na dvije razine tribina. Konkavnog je oblika kako bi dočarala jedra drevnog domaćeg plovila koje je stanovništvo koristilo za izlov školjki bisernica. Detalj fasade zdjele prikazuje ornamente bliskoistočnog podneblja kojima je nekoć posuđe bilo ukrašavano. Noću, kada se pali LED rasvjeta, pročelje zlatne boje, pod igrom svjetla i sjene odaje dojam izgleda katarske svjetiljke (fanar).  Struktura zdjele teška je čak 30.000 tona i promjera 310 metara. Uokolo zdjele izdiže se 48 lučnih stupova čija je uloga podupiranje krovne konstrukcije sedlastog oblika. Stupovi teže 6.271 tonu, što je više od svih čeličnih konstrukcija koje se koriste na većini nogometnih stadiona.

O održivosti

Tijekom cijele izgradnje stadiona korištene su prakse održive gradnje. Tako se koristi reciklirana voda za navodnjavanje biljaka oko samog stadiona. Sama krovna konstrukcija je pomična, a ima površinu od 45 000 četvornih metara. Membrana kojom je prekrivena pri danjem svjetlu štiti od sunca, odnosno osigurava zaklon publici i potpomaže rashladni sustav, a istovremeno propušta dovoljno svjetlosti kako bi trava na terenu neometano rasla. Noću se pokretne rešetke mogu u potpunosti povući i otvoriti prostor nad cijelim stadionom koji je napokon otvoren 22. studenoga 2021. godine.

Dosad je na ovom stadionu održano 8 utakmica, a pred nama je susret Hrvatske i Argentine kao i finalna utakmica koja će se održati 18. prosinca na Nacionalni dan države Katar.

Više zanimljivosti o izgradnji stadiona te korištenju građevinskog materijala pogledajte u serijalu o 8 katarskih stadiona koji je pripremila Koordinacija, a nalazi se na YouTube kanalu. Koordinaciju možete pratiti na mrežnoj stranici koordinacija.hr, YouTubekanalu te na Facebooku, Instagramu i LinkedInu.


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close