EkoTurizamIzdvojeno

VIDEO “Eko zona” posjetila Baraćeve špilje, pogledajte kako izgleda prekrasna priroda koja održava turistički razvoj Plitvica!

BOGATSTVO IZ PRIRODE

Emisija Eko-zona Hrvatske radiotelevizije posjetila je Baraćeve špilje.


Značajni krajobraz Baraćeve špilje, smješten u općini Rakovica u blizini Plitvica, trajno je zaštićen već 4 godine. Prevladava krški reljef s ponikvama, a čiste bukove i mješovite šume graba prekrivaju gotovo polovicu područja.

Na prostoru Značajnog krajobraza Baraćeve špilje dokazana je prisutnost velikog broja vrsta sisavaca kao što su srna, kuna, zec, lasica i jazavac. Tu žive i tri velike zvijeri – vuk, medvjed i ris. Ove godine stručnjaci Javne ustanove istražuju ptice. Do sada je zabilježeno više od 30 vrsta ptica pjevica, dijetlovki, sova, među kojima i naša najveća sova ušara.

Krije se tu i 12 speleoloških objekata, samo jedan je jamski, a svi ostali su špilje. Među njima su, naravno, tri Baraćeve špilje – Gornja, Donja i Nova. Dvije su teorije, kažu mještani, o nastanku njihovog imena. Prema prvoj, mještanin Barać je na polju ispred špilja porazio turskog gorostasa, a prema drugoj su ih mađarski vojnici za vrijeme Austro- Ugarske Monarhije prozvali “prijateljskim špiljama”. Naime, na mađarskom “barać” znači prijatelj.

Gornja Baraćeva špilja jedini je speleološki objekt na ovom prostoru koji se može turistički razgledati. Tijekom osam mjeseci, od početka ožujka do kraja listopada, posjeti je i do 20.000 ljudi.

Pogledajte u prilogu kako izgleda prekrasna priroda koja održava turistički razvoj Plitvica!

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: screenshoot

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close