Ličko-senjska županijaLokalnaPolitika

VIDEO Ante Kovač: Moj “Aktualac subotom” gledao se više od rukometa

Načelnik općine Plitvička jezera Ante Kovač odlučio se na neobičan potez. Objavio je na Facebook stranici Nezavisne liste polusatni video razgovora s Ivanom Kokotom iz HDZ-a tijekom kojega mu detaljno objašnjava razloge donošenja svoje dvije odluke – o smanjenju plaća vatrogascima, odnosno da im ne plaća prekovremene sate i odluku o smjenjivanja direktora komunalne službe u Korenici.


Ante Kovač u izjavi za LikaClub pojasnio objasnio nam kako je došlo do ovog “Akutalca subotom”.

“Na ideju smo došli nakon brojnih previranja preko Facebooka gdje se mene prozivalo, a ja nisam uvijek odgovorio. Ali, nekad moram. Netko se sjetio ‘ajmo na sučeljavanje   subotom’. Sve je išlo u živo i, kako sam čuo, naš Aktualac subotom gledao se više od rukometa”, rekao nam je Ante Kovač.

Dodao je u šali  kako “Kokot nije loš dečko” i “ima kapaciteta”, a dolazi iz jedne od struja unutar HDZ-a koje se međusobno koškaju, pa onda se napadaju načelnika da se etabliraju”.

U prvom dijelu Kovač, koji je očito odlučio provesti mjere štednje u općini, objašnjava vatrogascu neodrživ sustav plaćanja vatrogasaca govoreći sugovorniku kako vatrogasac s 8.300 kn ima veću plaću od načelnika općine. Naveo je i kako u usporedbi s vatrogascima radnik u “komunalcu” radi za 4000 kn, a konobar u Macoli za 4000 kn prevali dnevno 20 kilometara.

Na pitanje sugovornika kako može uspoređivati radnika u komunalcu i vatrogasca, kako su vatrogasci nezadovoljni s plaćana kao i drugi djelatnici javnih službi, Kovač je otkrio zanimljiv detalj s razgovora koji je svojedobno imao u Ministarstvu financija. Rekao je kako vatrogasci imaju najjači lobi u državi, jači i od policije te da su mu u Ministarstvu financija rekli kako njegova općina nije jedina “vatrogasci vode općinu, previše troše. “Trošili su više od mogućnosti, a od sada će trošiti u skladu s mogućnostima”, rekao je Kovač. Objasnio je kako to namjerava provesti. “Prekovremene sate im više nećemo plaćate nego ćemo im dajemo slobodne dane, a sve intervencije će biti plaćene”, rekao je Kovač dodajući kako će vatrogasci od sada imati više slobodnih dana. Na pitanje ako će više biti slobodnih dana, tko će onda dežurati, Kovač je i na to imao spreman odgovor. “Imamo četiri smjene po četiri vatrogasca plus zapovjednik, ako se ti prekovremeni sati se ne iskoriste do kraja mjeseca zbog operativne spremnosti onda će im biti plaćeni kako nužni prekovremeni sati, tako je gotovo svuda”, rekao je Kovač.

U drugom dijelu videa Kokot od Kovača pokušava doznati razloge zbog kojih je prije nekoliko dana smijenio direktora Komunalne službe.

“Ti javnosti, meni kao građaninu i osobi koja je smijenjena nisi obrazložio što je bio problem – njegova stranačka iskaznica ili problem u radu, obrazloži nam javno”, kaže sugovornik Kovaču dodajući kako je odluka o smjeni čudna jer je svojedobno hvalio tog direktora kako dobro radi svoj posao, a sada ga preko noći smjenjuje.

Kovač je odgovorio kako je istina da je hvalio tog direktora misleći pri tome na investicijske pothvate, no, dodao je nije bio zadovoljan s provedbom tih investicija. “Istina je da sam zadovoljan s investicijskim pothvatima, no te se investicije aljkavo i predugo završavaju. Raskopali bi cestu i ostavili ju tako dulje vrijeme da izgleda kao da su tenkovi prošli”, kaže Kovač i dodaje kako je čuo da se direktor u uredu “dere na građane”. Naglasio je i kako se direktor kojega je smijenio složio s tim optužbama.

“Tražio sam da se dnevne aktivnosti dovedu u red, da ljude natjera na rad. Imamo bager, desetak strojeva u Komunalcu. Osigurali smo im da budu operativniji da lakše dođu do novaca, o oni o plaći počinju razmišljati već 25-og ili prvoga u mjesecu“, govori Kovač i dodaje kako su dobili niz poslova od kopanja kanala, izgradnje mostova preko kanala do uređenja slivnih voda. “Bivši direktor mi je sve te propuste na dnevnoj bazi pravdao svojim obvezama oko investicija, posjeta Hrvatskim vodama. Istina bio je jednom do dva puta tjedno gore, ali mi tu trebamo dva, tri inženjera”, rekao je Kovač dodajući kako će smijenjeni direktor ostati raditi u firmi na drugim poslovima ako bude htio surađivati.

Na primjedbu sugovornika je li to znači da će ostati raditi ako bude poslušan, Kovač je rekao “znaš dobro što bi se dogodilo da smo izgubili vlast”.

Kad je počelo komešanje u vašoj stranci za koju si umišljate da je još uvijek najjača onda su počeli problemi i s odrađivanjem poslova u vodovodu, sve se usporilo, razvodnilo. Ja to dozvoliti neću, politikom nek se bavi tko god hoće, ali osam sati treba odrađivati svoj posao, a onda vi radite tamo što god hoćete”, rekao je Kovač dodajući kako je smijenjeni direktor posao oko investicija je radio dobro i taj posao će nastaviti raditi, ali ne kao direktor. Istaknuo je kako mu na čelu Komunalca treba čovjek koji će posao raditi na dnevnoj bazi. “Krpanje, odlazak na teren, ostavljanje iza sebe u prvobitnom stanju, to su jednostavne radnje tko može svatko energičan napraviti”, rekao je Kovač dodajući kako priznaje da je bivši direktor puno vremena gubio na odlaske “gore”, ali je njegovo da on te ljude natjera i da se promijeni odnos prema građanima, a ne da se deru na građane”. Cijeli video načelnika općine objavljenog na Facebook stranici Nezavisne liste možete pogledati ovdje:

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close