Sport

Veterani Domovinskog rata osuduju svastiku na Poljudu

U cijelosti donosimo priopćenje  Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi povodom utakmice Hrvatska-Italija.


Iscrtavanje nacističkog simbola kukastog križa na travnjaku poljudskog stadiona na utakmici reprezentacija Hrvatske i Italije pucanj je u državu Hrvatsku i hrvatski narod. Taj čin je za nas teroristički napad na slobodu, vrednote Domovinskog rata i ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

I laicima je bistro, iz svega što je do sada poznato javnosti, da se ne radi o pukom hiru navijačke skupine ili grupi huligana nego osmišljenoj akciji uperenoj protiv Republike Hrvatske i naše nogometne reprezentacije.

Naime, moguće je da su sami čin iscrtavanja nacističkog simbola obavili neki koje se smatra navijačkim huliganima, ali nalogodavci, planeri i logistika bili su potrebiti za provođenje ove akcije unutar stadiona Poljud, na travnjaku.

S pozornošću ćemo pratiti istragu službenih institucija policije i drugih nadležnih tijela s vjerom kako će policija svoj posao odraditi objektivno i profesionalno i u što kraćem roku bez obzira tko su počinitelji i tko stoji iza njih. Očekujemo od hrvatske policije da zbog velikog interesa javnosti izvješćuju hrvatsku javnost o tijeku istrage, napose o krajnjim rezultatima.

Začuđuje nas da uz sva tehnička pomagala, kamere, zaštitarsku službu na ulazu u stadion i evidenciju ulazaka do sada nisu utvrđeni barem počinitelji, ako ne i nalogodavci i planeri ovoga gnjusnog čina.

Začuđuje nas i odnos čelnih ljudi institucija Republike Hrvatske prema ozbiljnosti i težini incidenta, napose odnos ministra unutarnjih poslova koji je, nespojivo s njegovom pozicijom ministra, cijeli slučaj neprihvatljivo, posprdno i politikantski komentirao na svom Facebook profilu i emisiji Otvoreno HRT-a. Znakovitim držimo da ministar u javnosti iznosi samo navodne dokaze kako je HNS znao za simbol na travi, a uopće ne govori o počiniteljima i organizatorima ovoga nedjela.

Teško se je oteti dojmu da je cijeli slučaj organiziran i naručen u političke i politikantske svrhe, a da je optužba uvijek na račun hrvatskih navijača u cijelini. Pri tome organizatori i planeri pokazuju da im ništa hrvatsko nije sveto i da su zbog svojih prizemnih političkih, partijskih i osobnih interesa spremni ugroziti državne i nacionalne interese jer je nastup naše nogometne vrste i promidžba Republike Hrvatske na Europskom prvenstvu u Francuskoj nacionalni interes i ponos.

Zabrinjavajuća je lakoća spremnosti na stvaranje sukoba između hrvatskog juga i sjevera, lakoća politikantske spremnosti na podjele i proizvodnju netrepeljivosti unutar hrvatskog puka.

Zato mi veterani, koji smo ginuli pod hrvatskim simbolima, navijači svih hrvatskih nogometnih klubova i naše nogometne reprezentacije, pozivamo sve hrvatske navijače na hrvatsko zajedništvo. Pozivamo ih da ne nasjedaju na ovakve provokacije koje su osmišljene na štetu svih navijača, hrvatskog nogometa i našega hrvatskoga naroda.

Ogradimo se od simbola nacizma i komunizma, kukastog križa i crvene zvijezde petokrake. Ti simboli nikada nisu bili dio našega istinskog hrvatskoga bića. Imamo svoje hrvatske simbole našega zajedništva i pobjede u Domovinskom ratu, našu svetu trobojnicu pod kojom su pali naši velikani. Stanimo jedan uz drugoga za našu Hrvatsku, a protiv svakog totalitarnog zla i podjela koje nam perfidno podmeću i kreiraju krivotvoritelji naše prošlosti i neprijatelji naše budućnosti.


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close