Lifestyle

Vespa: Priča o legendarnom motociklu

Vjerojatno je samo u Italiji moguće da vozilo proizvedeno za vojne potrebe s vremenom postane jedan od sinonima za dobar stil i modu. Poslušajte priču o Vespi.


S više od 16 milijuna prodanih primjeraka, Vespa je zaslužila status legende i postala sinonim za stil, modu i talijanski dizajn. Ona podsjeća na predivne ljude na divnim mjestima, pa je tako i veliki Federico Fellini u svom remek djelu ‘La Dolce Vita’ provozao zvijezdu filma, Anitu Ekberg.

Nastanak Vespe inspirirali su mali motocikli koje su u Drugom svjetskom ratu saveznici bacali padobranom na sjeveru Italije, da bi poslužili u borbi protiv Nijemaca.

Kreator Vespe, odnosno najzaslužniji za njen nastanak je Enrico Piaggio, koji je nakon rata, odlučio dizajnirati motocikl prikladan za kretanje po oštećenim i srušenim talijanskim gradovima. Prvi takav motocikl nastao je 1946. godine, a Piaggio joj je nadjenuo ime Vespa, što u prijevodu s latinskog znači ‘osa’.

Prvo javno predstavljanje Vespa je doživjela 1946. na milanskom sajmu dizajna, a izazvala je val kreiranja sličnih vozila diljem svijeta. Tako su Japanci ubrzo počeli proizvoditi ‘Fuji rabbit’, a i Britanci i Nijemci su napravili neke svoje verzije Vespi. Ipak, niti jedno od tih vozila nikad nije došlo ni blizu po popularnosti talijanske ljepotice.

Prvi model počeo se prodavati vrlo brzo, pa je tako odmah prodano oko 2500 primjeraka, što je za ono doba, jako velik broj. Piaggio je ubrzo izbacio i jači model, a Vespa je godinama bivala sve popularnija i popularnija, pa je tako 1956. godine proizvedena milijunta Vespa. Četiri godine poslije taj se broj udvostručio, pa je Vespa postala fenomen moto svijeta.

Zbog svoje popularnosti i dizajna, nije dugo trebalo da ovaj seksi skuter zauzme naslovnice raznih časopisa vezanih za modu i stil. No to nije bilo sve, jer je ubrzo Vespu prihvatio i Hollywood, a prvi su je promovirali Gregory Peck i Audrey Hepburn u filmu ‘Praznik u Rimu’. Nakon njih brojni su slavni poput Raquel Welch, Henryja Fonde, Antonia Banderas napravili ‘đir’ Vespom na filmskom platnu.

Van Italije, Vespa je najveće uspjehe postigla u Britaniji, a posebnu popularnost uživala je šezdesetih godina. I dan danas, Vespa se uspješno prodaje u svijetu, tako da ova talijanska ljepotica ni nakon šezdesetak godina, neće tako brzo u zasluženu mirovinu.


Tekst: punkufer

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close