Grad ZagrebTurizam

VERN’ PANEL Strani diplomati diplomati vrlo oprezni u prognozama turističkih rezultata

Turistička sezona: Hot or Not?

Dolazeća turistička sezona ima dobre šanse da bude uspješna, no to najviše ovisi o upornom provođenju pandemijskih mjera i odgovornom ponašanju Hrvatske kao domaćina. Zaključak je to panel diskusije koju je danas organiziralo Sveučilište VERN’ u Zagrebu.


Cilj diskusije je bio vidjeti – očima stranaca – kako stoji Hrvatska uoči sezone 2021., a sudionici su bili: Cody McClain Brown, autor i profesor; Ashley Colburn, producentica, redateljica i dokumentaristica; Robert Richard Klinke, veleposlanik Njemačke; Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice; Peter Susko, veleposlanik Slovačke; Josef Markus Wuketich, veleposlanik Austrije te Andrew Dalgleish kojemu je upravu završio mandat u predstavljanju Velike Britanije u Zagrebu.

Veleposlanik Dalgleis je istaknuo kako su Britanci željni putovanja, te kako ih u Hrvatskoj posebno privlače Split i Dubrovnik. No, zdravlje i sigurnost igraju glavnu ulogu u odlukama o putovanju, kod Britanaca, ali i kod Nijemaca. Kako je naveo veleposlanik Klinke lani je broj njemačkih turista pao s tri na 1,2 milijuna, no ove godine bilježi se rast rezervacija. Pohvalio je Hrvatsku jer je puno učinila provodeći mjere zaštite, no svoju prognozu ipak nije dao. Veleposlanik Wuketich više je puta istaknuo kako je Austrijancima jako važna zaštita zdravlja, stoga je i pohvalio kampanju Stay Safe in Croatia. Izrazio je optimizam spram sezone, zagovara što više testiranja i smatra kako je Hrvatska na dobrom putu da ostvari relativno normalnu sezonu. Ujedno, naveo je kako je režim putovanja između Austrije i Hrvatske vrlo liberaliziran u zadnjim tjednima.

Iz Slovačke stižu vrlo konkretne sugestije: snimke prepunih kafića u kojima se navija nisu dobre, a fokusiranost na sve pandemijske mjere je poželjna. Slovaci Jadransko more doživljavaju kao svoje, jako su ga željni i veleposlanik Susko za ovu godinu najavljuje rast dolazaka iz Slovačke. Lani je pak taj broj iznosio 200.000 što je golemi pad u odnosu na 2019. kad je 500.000 Slovaka odmaralo u Hrvatskoj.

Dvoje Amerikanaca – Cody McClain Brown i Ashley Colburn – preselili su u Hrvatsku i kažu kako su prednosti ove zemlje sigurnost i povoljne cijene za goste iz SAD-a. Stoga Colburn predviđa kako će ova sezona biti „hot“, dok je McClain bio oprezniji oko prognoza napomenuvši da je ovo dobra godina da Hrvatska razmisli kakav turizam želi u budućnosti.

Veleposlanik Klinke smatra kako taj razvoj treba biti održiv, odgovoran prema okolišu i pružati dobru vrijednost za novac. Britanski veleposlanik sugerirao je kako valja prestati brojati dolaske turista; treba se okrenuti potrošnji i profitabilnosti kojoj naviše pridonosi osmišljen i bogat sadržaj, odnosno ponuda.

Kad je o ponudi riječ, šef HTZ-a Staničić je iznio popis najtraženije ponude: na prvom mjestu su i dalje sunce i more, potom cikloturizam, turisti često traže i adrenalinski turizam, a visoko na mjestu turističke potražnje je i gastronomija. Gledajući u rezervacije, Staničić kaže kako trenutno turisti najviše rezerviraju kuće za odmor, potom smještaj u kampovima, malim hotelima, ali dobro stoji i nautički turizam. Šef HTZ-a je optimističan za ovu sezonu i očekuje kako će ona biti na 60 posto one iz 2019., dok je 2020. bila na 50 posto.


Na web stranici časopisa The Plitvice Times pogledajte jedini lički webshop s više od 500 unikatnih artikala malih hrvatskih proizvođača, obrtnika i poduzetnika. Od unikatnog ručnog rada, malih pogona specifičnih proizvoda, do poznatih brendiranih artikala. Iz cijele Hrvatske - sve na jednom mjestu!

Pregledajte po kategorijama i naručite kvalitetno:

MODA – Odjeća, nakit i modni dodaci
POSTERI – Motivi iz cijele Hrvatske
SUVENIRI – Šalice i lončići, unikatni nakit i tradicija
NOVINE I KNJIGE – Časopisi, edukativne knjige i literatura
KOZMETIKA – Parfemi, prirodne kreme, balzami, eterična ulja
HRANA I PIĆE – Domaći sirevi i vina, etične čokolade, kolačići

Naruči i stiže na kućnu adresu za nekoliko dana!

 

Komentari

Komentara


Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close