Turizam

Venecijanske maske: Koja je razlika između baute, morette i larve?

Venecija se krajem siječnja i početkom veljače pretvara u jedan od najvećih karnevalskih centara svijeta, a njenim ulicama tada šeću zakrabuljeni pojedinci s veličanstvenim maskama na licu koje savršeno skrivaju identitet.
Bauta, moretta i larva
tri su najpoznatije vrste maski koje se nose na Venecijanskom karnevalu. Bauta pokriva cijelo lice i nema rupice za usta, a obično se kombinira uz šešir i plašt.


Larva je tradicionalna maska u bijeloj boji koja pokriva cijelo lice, ali svojom konstrukcijom dopušta konzumaciju jela i pića. Moretta je crna maska ovalnog oblika od baršuna, s dodatkom vela, koja se također može vidjeti na ulicama ovog bisera Jadranske obale.

640px-Carnaval_Venise_4

Originalno su se Venecijanske maske izrađivale od papira, odnosno u papier-mache tehnici, a danas se većina radi od gipsa, voska, kože i pozlate uz ručno oslikavanje te dodavanje kristalića, dragulja i perja.

532px-Venezia_flickr08

Pročitajte više na punkufer.dnevnik.hr


Foto: Wikimedia Commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close