ZnanostTech

Veliko otkriće: Gravitacijski valovi

Svijet znanosti potresla je objava potvrđenog otkrića gravitacijskih valova te golemog sudara dviju crnih rupa, koje su se spojile novu megstrukturu, no što to zapravo znači? Donosimo vam nekoliko pitanja i odgovora na tu temu.


1. Što su uopće gravitacijski valovi?

Albert Einstein prvi je, još prije stotinu godina, u sklopu svoje opće teorije relativnosti predvidio postojanje gravitacijskih valova. To su valovi koji se šire prostorvremenom, samim tkivom svemira. Usporedivo je to s ponašanjem kugle na trampolinu, koja prilikom kretanja uzrokuje valove. Što je predmet masivniji, to je val koji njegovo kretanje izaziva veći i lakše ga je otkriti.

Gravitacijski valovi putuju kroz svemir potpuno neometano i na njih ne utječu tijela na koja putem nailaze. Najjače valove uzrokuju kataklizmički procesi – sudar dviju crnih rupa, eksplozija zvijezde, sam nastanak svemira.

2. Zašto je ovo otkriće važno?

Potvrdom otkrića gravitacijskih valova završava potraga za dokazom ključnog predviđanja u Einsteinovoj teoriji, što će promijeniti način na koji čovječanstvo shvaća prostor i vrijeme. Praćenjem gravitacijskih valova moći će se proučavati daleke zvijezde, galaksije i crne rupe na temelju valova koje stvaraju.

Također, ako se otkriju i primordijalni gravitacijski valovi, oni nastali u trenutku samog stvaranja svemira, to bi moglo razriješiti niz nedoumica koje imamo o Velikom prasku, piše Tribune.

3. Zašto je gravitacijske valove tako teško otkriti?

Vrlo su maleni, toliko da je i sam Einstein sumnjao da će ih ljudi ikada moći otkriti. Primjerice, valovi koje emitira par crnih rupa koje kruže jedna oko druge mnogo su manji su od širine atoma.

Pročitajte više na telegram.hr

 Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close