Scena

Veliko otkriće arheologa u “hrvatskoj Troji”

Na jednom od najpoznatijih domaćih lokaliteta, Bribirskoj Glavici kolokvijalno zvanoj “hrvatska Troja”, koja se nalazi u zaleđu Šibenika, 12 kilometara sjeverozapadno od Skradina, pronađeni su temelji – ostaci šesterolisne starohrvatske crkve iz 9. i 11. stoljeća nad kojima je sagrađena pravoslavna crkva Svetog Joakima i Ane, prenosi Večernji list


Kako je tijekom rimske vladavine Varvaria ili starohrvatski Bribir imala gradsko obilježje, pronađen je i mauzolej sa sarkofazima.

Arheološki lokalitet Bribirska glavica (antička Varvaria i starohrvatski Bribir) obuhvaća površinu od 72.000 kvadratna metra i nalazi se na 300 m nadmorske visine. Među arheolozima je ovaj lokalitet poznat kao ‘Hrvatska Troja’, a tako ga je nazvao otac hrvatske arheologije, fra Lujo Marun 1908. godine.


 

Tekst: Večernji list/tportal

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close