Turizam

Veliko arheološko otkriće u Tutankamonovoj grobnici

Najsuvremenija arheološka oprema je sa sigurnošću od 90 posto pokazala je da u Tutankamonovoj grobnici postoji sakrivena komora, prenosi AFP. Arheolozi pretpostavljaju se u njoj nalazi organski materijal, prenio je egipatski ministar zadužen za arheološka nalazišta.


“Tajna komora mogla bi biti puna dragocjenosti, a ako se pretpostavke pokažu točnima, riječ je o otkriću stoljeća”, rekao je Eldamaty Mamdouh, egiptolog koji je trenutni ministar starina.

Ako se ispostavi da je tako, bit će riješeno mnogo nedoumica o Tutankamonovoj grobnici koje su mučile stručnjake. Na primjer, pronađeno blago izgledalo je kao da je ostavljeno u žurbi. Sama grobnica smještena je desno od ulaza, iako su u egipatskoj kulturi s te strane češće sahranjivane kraljice nego kraljevi. Osim toga, Tutankamonova grobnica nije ništa veća od njenog predvorja, što je također bilo neuobičajeno.

Grobnica kraljice Nefertiti

U kombinaciji sa slikama, dr. Nicholas Reeves, koji je prvi posumnjao da Tutankamonova grobnica krije tajnu prostoriju, smatra da je grobnica pripadala Nefertiti i da je tek naknadno odlučeno da se tu pregradi mjesto za Tutankamona kao “grobnica u stilu hodnika – grobnica unutar grobnice”.

Zid iza kog je, prema njegovom mišljenju, grobnica lijepe kraljice, ukrašen je religioznim scenama, možda u ritualu koji joj je trebao poslužiti kao zaštita na “onom svijetu”.

“Samo jedna kraljica kasne 18. dinastije dobila je takve počasti, a to je Nefertiti”, smatra dr. Reeves.

Pročitajte više na net.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close