VijestiScena

Veliko arheološko otkriće u Kanadi

U Kanadi je uz pomoć satelitske tehnologije otkriveno nalazište koje možda ukazuje na postojanje arheološkog “svetog grala” – drugog vikinškog naselja u Sjevernoj Americi, mnogo južnije od dosad prvog i jedinog poznatog.


Naselje je osnovano prije tisuću godina, u vrijeme kad su se Vikinzi hrabro otisnuli preko ledenih mora od Grenlanda do Novog Svijeta u potrazi za drvom i plijenom.

Skupina arheologa predvođena Amerikankom Sarah Parcak na krajnjem jugozapadu Newfoundlanda pronašla je ostatke koji su možda bili građevina drevnih skandinavskih moreplovaca.  Lokacija im je postala zanimljiva jer su na infracrvenim snimkama iz satelita zapazili konture neke nastambe ispod tla.

Petsto godina prije Kolumba

Dosad je nazočnost Vikinga u Americi potvrđena jedino na krajnjem sjeveru Newfoundlanda, u mjestu L’Anse aux Meadows. Tamo su 1960-ih godina pronađeni temelji osam građevina i vikinški artefakti. Arheolozi su zaključili da se radilo o vikinškom selu podignutom između 900. i 1050. godine.

Arheolozi od tada tragaju o drugim znacima vikinškog naseljavanja u Americi, 500 godina prije Kolumba, ali dosad bez uspjeha.

Prošle je godine Parcak proučavajući na stotine satelitskih fotografija visoke rezolucije otkrila kako bi na brdovitoj lokaciji koju je nazvala Point Rosee, 600 kilometara južnije od L’Anse aux Medowsa, moglo biti vikinških tragova.

Velika količina željeza

Na terenu su prvo očitanja magnetometrom pokazala neobično veliku količinu željeza, a zatim su prvim iskapanjima pronađeni ostaci koja ukazuju na metalurška znanja koje domorodačko stanovištvo Newfoundlanda nije imalo.

Koristeći se radiokarbonskim datiranjem utvrđeno je da se radi o ostacima ruda koji potječu negdje između 800. i 1300. godine. Potom su otkriveni i rovovi građeni u vikinškom stilu. Znanstvenicima je tada postalo jasno da lokacija jako obećava.

“To je jako uzbudljivo, jer znamo da im je L’Anse aux Meadows služio samo kao privremena postaja za daljnja putovanja”, rekla je agenciji AFP Karyn Bellamy-Dagneau, kanadska povjesničarka specijalizirana za skandinavski srednji vijek.

Savršeno mjesto

“Lokacija vrišti: Molim vas, iskopajte me!’”, uzbuđeno govori Parcak, profesorica na Sveučilištu Alabama u Birminghamu, koja je prošle godine dobila nagradu za svoj pionirski rad u korištenju satelitskih snimaka u arheologiji.

“Point Rosee odlično odgovara opisu lokacije kakvu bi koristili Vikinzi. Trebalo bi im mjesto koje je lako dostupno s plaže i s kojeg puca vidik na sve strane. Ovo je mjesto savršeno. Možete vidjete na sjever, zapad i jug”, kazala je arheologinja za National Geographic, časopis koji je djelomično financirao njezino istraživanje.

S obzirom da su se mnoga dosadašnja istraživanja o Vikinzima u Americi pokazala pogrešnima, znanstvenici su oprezni.

Pročitajte više na net.hrČuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: wikia.com

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close