Veliki uspjeh hrvatskih informatičara u Švicarskoj

Tena Brnad

Osvajanjem prvog mjesta u jednoj od kategorija velikoga međunarodnog natjecanja STARTHack 2019. u švicarskom Sr. Gallenu, hrvatski informatičari su ostvarili još jedan veliki uspjeh.


U kategoriji 400 sudionika iz cijelog svijeta, student završne godine zagrebačkog FER-a Petar Šegina i nedavno diplomirani FER-ovac i magistar svemirskih znanosti Luka Strižić, koji su već ostvarili više međunarodnih uspjeha, ovaj put su bili najbolji u kategoriji blockchain tehnologije.

Oni su nagrađeni za projektiranje programa za crtanje (precrtavanje, docrtavanje…), u kojem je temeljni crtež “digitalno platno” na kojem su uz doplatu moguće intervencije, a prikupljeni se novac može usmjeriti u humanitarne ili druge potrebe. Program prati i javni “pametni ugovor”, pa svi sudionici projekta imaju stalni uvid u namjenu novca. U pozadini svih interakcija nalazi se Fleta-in blockchain koji razmjenjuje informacije među sudionicima i financijski vodi projekt.

Na dvodnevnom natjecanju koje je završilo u nedjelju, Šegina i Strižić za svoj su rad nagrađeni tokenima južnokorejske tvrtke Fleta, koja je bila i jedan od pokrovitelja. Njihova će, kako je najavljeno, kriptovaluta postati javna tijekom travnja ove godine, od kada će se moći mijenjati za druge kriptovalute ili unovčiti.


Izvor: HINA - Hrvatska izvještajna novinska agencija | Foto: START Hack / Facebook

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u