ZnanostVijestiGrad Zagreb

VELIKI USPJEH Hrvatski učenici osvojili pet medalja na međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika!

Naši su učenici na 26. međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika (ICYS) ostvarili zapažene rezultate, piše 24sata. U zagrebačkoj zračnoj luci pokazali su kako ih krasi odlika velikana – skromnost.


“Ispitivali smo antimikrobna svojstva propolisa te kako različite tvari utječu na njih”. Ne, nisu ovo riječi nekog istraživača sa znanstvenog instituta, već Davida Bendelje, učenika Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

David je jedan od članova ekipe koja je Hrvatsku predstavljala na Međunarodnom natjecanju mladih znanstvenika (ICYS) u Kuala Lumpuru. Naši su se učenici s natjecanja vratili s čak pet osvojenih medalja.

Laura Busak iz zagrebačke V. gimnazije osvojila je zlatnu medalju u kategoriji životnih znanosti. Marta Paladin iz Prirodoslovne škole Vladimira Preloga osvojila je srebrnu medalju i medalju za poster. Već spomenuti David Bendelja s kolegom Franjom Križanićem osvojio je broncu i medalju za poster, a hrvatske je boje branila Andrea Belamarić iz zagrebačkog MIOC-a.

Naši biolozi i fizičari su rasturili – pohvalila je učenike čim su sletjeli u zagrebačku zračnu luku voditeljica ekipe, doc. dr. sc. Žaklin Lukša.

A predstavnici hrvatske mlade znanstvene reprezentacije otkrili da se i u budućnosti namjeravaju baviti znanošću.

Trenutno nam je svima mozak malo spržen – priznala je Laura da nije bilo jednostavno postati svjetski prvak među 200 učenika iz 27 zemalja.

Istraživačke radove, objasnila je Marta, počeli su raditi još lani.

Sve je trajalo godinu dana, a čini se kao da je trajalo par sati – ispričala je.

Andrea, koja nas je predstavljala u fizici, na natjecanju se zaljubila u biologiju pa nam je priznala da je namjerava upisati.

Franjo kaže da mu prezentirati istraživački rad pred stručnim povjerenstvom nije bilo problem.

David i ja smo se dobro izvježbali – zaključio je skromno najvjerojatnije budući doktor medicine.

Donosi 24sata.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: Pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close