Film i TVScena

Veliki uspjeh Dalibora Matanića – premijera Zvizdana biti će u Cannesu

Redatelj Dalibor Matanić premijeru svog novog dugometražnog igranog filma ‘Zvizdan’ imat će ovog svibnja na prestižnom filmskom festivalu u Cannesu u programu Un Certain Regard, a predsjednica žirija programa je Isabella Rossellini. Riječ je o programu koji donosi ‘originalne i drugačije’ filmove s ciljem otkrivanja novih talenata. ‘Zvizdan’ je prvi dugometražni film nastao u Hrvatskoj od osamostaljenja, a da je ušao u program tog prestižnog filmskog festivala.


Film ‘Zvizdan’ nastao je u produkciji Kinorame Ankice Jurić Tilić, a Dalibor Matanić potpisuje scenarij i režiju. Vijest o uvrštavanju Matanićevog filma u Cannes objavljena je danas na konferenciji za novinare u tome gradu, a potom i na konferenciji HAVC-a , uz čiju je financijsku pomoć film i snimljen. Uz hrvatsku producentsku kuću Kinorama, koproducenti na projektu još su slovenski Gustav film i SEE Film Pro iz Srbije, a projekt je dobio i potporu programa MEDIA i Eurimagesa. Prilikom objave vijesti u Zagrebu u prostoru Gliptoteke, redatelj Matanić je rekao kako je ‘Zvizdan’ ljubavni film koji priča o snazi koja je potrebna ljubavi da se u svojoj čistoći izdigne iznad mulja s kojim se svaki dan susrećemo. ‘Cijela ekipa filma uživala je stvarajući ga. Uz ljude s kojima inače radim, na ovom filmu surađivao sam s direktorom fotografije Markom Brdarom kojeg sam počeo pratiti kroz studentske radove. On ima sjajnu introvertnu intuiciju tako da smo na filmu radili bez riječi. Uz sve to drago mi je da u filmu glavne uloge nose mladi ljudi’, izjavio je na konferenciji za medije Matanić.

‘Ovim filmom Dado i ja proslavili smo 15 godina suradnje. Drago mi je da smo zajedno došli do Cannesa koji je za nas koji radimo u europskoj sredini i kulturi nešto najveće što se može dogoditi u profesionalnom životu. A recept? Nema ga, ali je baza svega odličan film. Ovisiš o tisuću faktora, a s obzirom na to da znam kako stvari funkcioniraju na toj profesionalnoj sceni i s obzirom na ogroman broj sjajnih filmova koji se svake godine snime ovaj uspjeh smatram još i većim’, izjavila je producentica filma Ankica Jurić Tilić.

‘Prije mjesec dana odgledao sam jedan čudesan film, silno ponosan na Dalibora i Ankicu, i silno zahvalan. Ova današnja dobra vijest to lijepo zaokružuje. A zaokružuje bome i jedno razdoblje naše potrage za svojim mjestom u svijetu’, zaključio je na konferenciji za medije ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar.

Kako se navodi u sinopsisu, ‘Zvizdan’ je priča o zabranjenoj ljubavi, o njenoj fragilnosti, ali i o njenoj snazi. Ova filmska priča obuhvaća tri desetljeća, a smještena je u dva susjedna sela čija je povijest opterećena sukobima, netrpeljivošću i netolerancijom. Uloge u filmu tumače Tihana Lazović, Goran Marković, Nives Ivanković, Dado Ćosić, Stipe Radoja, Trpimir Jurkić, Mira Banjac, Slavko Sobin, Lukrecija Tudor, Tara Rosandić i Ksenija Marinković. Glazbu su skladala braća Alen i Nenad Sinkauz, direktor fotografije je Marko Brdar, a montažer Tomislav Pavlic.

Dalibor Matanić dosad je snimio dugometražne filmove ‘Blagajnica hoće ići na more’, ‘Fine mrtve djevojke’, ‘100 minuta slave’, ‘Volim te’, ‘Kino Lika’, ‘Majka asfalta’, ‘Ćaća’ i ‘Majstori’ te nekoliko kratkih filmova.


 

Tekst: tportal

 

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close