KolumneSvemu unatoč

Veliki tjedan naših života

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje, kako je nazivaju kršćani, koji bi Uskrs jedini i trebali slaviti. Ne zbog zatvorenosti, netolerancije ili diskriminacije, nego iz Razloga svega, Sina Božjeg u kojeg vjeruju a koji je pobijedio smrt, jedini od svih utemeljitelja religija, proroka, poslanika, gurua ili tražitelja istine. Na Cvjetnicu su u Jeruzalemu dočekali Isusa, Mesiju, bacali pred njega palmine grane i slavili ga usnama. Baš kao što i danas mnogi slave, a ne znaju što ili koga slave, mnogi od njih klicali su jer su očekivali silnog vojskovođu i osloboditelja od jarma ropstva. Bilo je među njima onih koji su samo pet dana kasnije vikali: „Raspni ga, raspni“, jer im je netko rekao da to viču, kao što i danas ima onih koji su spremni odreći se svoje vjere i svoga Krista zbog lažnih proroka i još lažnijih obećanja. Slušajte i čut ćete, u predizborno vrijeme ali i u biranju prave povorke, naše političare kameleone svakakvih uvjerenja, i ateiste i agnostike i nazovikršćane i oni koji si utvaraju da su kršćani ili kršćanski konzervativci, koji dijele maslinove grančice i uskršnje košarice a daleko su od Krista i preziru njegovu svetu Crkvu. I biskupe i puk, pa i samoga Papu iako im je on ponekad cool. Ali samo ponekad. Do njih ne dopire opomena: „Poznam tvoja djela. Nisi ni vruć, ni hladan. O da si vruć ili hladan, a jer nisi ni vruć, ni hladan ispljunut ću te iz svojih usta.” (Otk 3,15)

Veliki je tjedan vrijeme razotkrivanja naših stvarnih vrijednosti, tko smo i kamo idemo, tko je onaj kojemu smo uzvjerovali i jesmo li spremni odreći se svojega života poradi Njega. Darovao nam je svoje tijelo i krv na Gospodnjoj večeri i tako na opipljiv način ostao zauvijek s nama. S križa nam je svojom žrtvom blagoslovio svako naše nastojanje biti u njegovoj blizini i doticati mu haljine. U Velikom tjednu svatko je od nas netko na Njegovom križnom putu. Netko Juda, a netko Cirenac. A svatko je poškropljen njegovom otkupiteljskom krvlju.

O Kristovoj žrtvi i uskrsnuću nećemo u javnosti previše čuti ni gledati. Možda u medijima bude poneko izvješće o tradicionalnim uskršnjim običajima, kulinarskim receptima ili čuvarima Kristova groba koji će popadati na uskrsno jutro, ali će se izbjegavati stvarna poruka uskrsnuća. Jer ne odgovara nekim roditeljima 1 ili 2. Jer je nekima božica Vesna njihov smisao.

Možda će netko između dva zalogaja šunke i mladoga luka pomisliti da slavimo proljetno buđenje, pupanje listova i cvjetanje cvjetova, a uskrsna poruka koja odjekuje tisućljećima bit će otkrivena onima kojima se otvore oči na životnom putu za Emaus naš svagdašnji.

Do tad, neka nama našeg Andreja. Birali ste, gledajte.


 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash.com

Povezane objave

Oznake
Pročitajte još
Close
Back to top button
Close