SVEMU UNATOČ

Veliki tjedan naših života

Plamenko

Veliki tjedan počinje Cvjetnicom ili nedjeljom Muke Gospodnje, kako je nazivaju kršćani, koji bi Uskrs jedini i trebali slaviti. Ne zbog zatvorenosti, netolerancije ili diskriminacije, nego iz Razloga svega, Sina Božjeg u kojeg vjeruju a koji je pobijedio smrt, jedini od svih utemeljitelja religija, proroka, poslanika, gurua ili tražitelja istine. Na Cvjetnicu su u Jeruzalemu dočekali Isusa, Mesiju, bacali pred njega palmine grane i slavili ga usnama. Baš kao što i danas mnogi slave, a ne znaju što ili koga slave, mnogi od njih klicali su jer su očekivali silnog vojskovođu i osloboditelja od jarma ropstva. Bilo je među njima onih koji su samo pet dana kasnije vikali: „Raspni ga, raspni“, jer im je netko rekao da to viču, kao što i danas ima onih koji su spremni odreći se svoje vjere i svoga Krista zbog lažnih proroka i još lažnijih obećanja. Slušajte i čut ćete, u predizborno vrijeme ali i u biranju prave povorke, naše političare kameleone svakakvih uvjerenja, i ateiste i agnostike i nazovikršćane i oni koji si utvaraju da su kršćani ili kršćanski konzervativci, koji dijele maslinove grančice i uskršnje košarice a daleko su od Krista i preziru njegovu svetu Crkvu. I biskupe i puk, pa i samoga Papu iako im je on ponekad cool. Ali samo ponekad. Do njih ne dopire opomena: „Poznam tvoja djela. Nisi ni vruć, ni hladan. O da si vruć ili hladan, a jer nisi ni vruć, ni hladan ispljunut ću te iz svojih usta.” (Otk 3,15)

Veliki je tjedan vrijeme razotkrivanja naših stvarnih vrijednosti, tko smo i kamo idemo, tko je onaj kojemu smo uzvjerovali i jesmo li spremni odreći se svojega života poradi Njega. Darovao nam je svoje tijelo i krv na Gospodnjoj večeri i tako na opipljiv način ostao zauvijek s nama. S križa nam je svojom žrtvom blagoslovio svako naše nastojanje biti u njegovoj blizini i doticati mu haljine. U Velikom tjednu svatko je od nas netko na Njegovom križnom putu. Netko Juda, a netko Cirenac. A svatko je poškropljen njegovom otkupiteljskom krvlju.

O Kristovoj žrtvi i uskrsnuću nećemo u javnosti previše čuti ni gledati. Možda u medijima bude poneko izvješće o tradicionalnim uskršnjim običajima, kulinarskim receptima ili čuvarima Kristova groba koji će popadati na uskrsno jutro, ali će se izbjegavati stvarna poruka uskrsnuća. Jer ne odgovara nekim roditeljima 1 ili 2. Jer je nekima božica Vesna njihov smisao.

Možda će netko između dva zalogaja šunke i mladoga luka pomisliti da slavimo proljetno buđenje, pupanje listova i cvjetanje cvjetova, a uskrsna poruka koja odjekuje tisućljećima bit će otkrivena onima kojima se otvore oči na životnom putu za Emaus naš svagdašnji.

Do tad, neka nama našeg Andreja. Birali ste, gledajte.


Foto: unsplash.com

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u