VijestiEuropaKarijera

Veliki interes tvrtki za online radionicu „Priprema i prijava EU projekata“

ŽUPANIJSKA KOMORA OTOČAC

Priprema se novo operativno razdoblje 2021. – 2027. u kojemu će Hrvatska imati na raspolaganju novih 20 milijardi eura bespovratnih sredstava, od čega će određeni dio biti usmjeren prema gospodarstvu.


Važno je što prije krenuti u pripremu projekata, odnosno razradu projektnih ideja kako bi se po objavi poziva za dodjelu bespovratnih sredstava poduzeća odmah bila spremna i prijaviti. Upravo je to jedan od razloga velikog interesa za besplatnu online radionicu koja se održavala od 8. do 10. ožujka, u organizaciji Županijske komore Otočac i Centra za inovacije i EU projekte Hrvatske gospodarske komore.

Proces pripreme i prijave projekata na EU fondove ne mora biti nepoznanica i problem ako se na vrijeme počne pripremati i informirati o navedenoj tematici. Svoja vrijedna praktična iskustva, od kuda krenuti, kako se pripremiti, o čemu voditi računa da bi kasnija provedba projekta bila što uspješnija, bez straha od administrativnih grešaka u fazi pripreme i prijave projekata, te grešaka koje bi mogle rezultirati neprihvaćanjem za sufinanciranje već pripremljenih projekata, ili financijskim korekcijama prihvaćenih projekata, sa sudionicima radionice podijelili su djelatnici Centra za inovacije i EU projekte HGK, koji su u zadnje četiri i pol godine pripremili, prijavili i samostalno provodili više od 12 EU projekata.

Predavanja su bila namijenjena poduzećima koja planiraju unaprijediti svoje poslovanje te razvijati projektne ideje u područjima prihvatljivim za financiranje iz EU fondova, poduzećima koja planiraju pružati podršku drugim poduzećima u pripremi i prijavi projekata za sufinanciranje iz programa EU, poduzećima koja planiraju unaprijediti svoja znanja iz područja poslovnoga planiranja i projektnog menadžmenta te osobama koje u skorije vrijeme planiraju krenuti u poduzetništvo i osnovati svoje poduzeće, što je rezultiralo sudjelovanjem pedesetak tvrtki iz cijele Hrvatske.

Uvod u radionicu napravila je Danijela Ćenan, direktorica Centra za inovacije i EU projekte HGK, nakon čega je Petra Ostojić, viša stručna savjetnica u Odjelu za pripremu i provedbu EU projekata, sudionike upoznala s EU fondovima i programima dostupnim Hrvatskoj te kako pronaći odgovarajući natječaj i čitati natječajnu dokumentaciju. Kroz sve faze razvoja projektne ideje – SWOT analizu, analizu dionika, problema i ciljeva, prisutne je proveo Domagoj Topić, voditelj Odjela za pripremu i provedbu EU projekata, kao i kroz izradu logičke matrice. Poseban je naglasak stavio na pronalaženje izvora financiranja i zatvaranje financijske konstrukcije, pri čemu je predstavio prednosti i mogućnosti koje u tome besplatno članicama HGK nudi platforma Digitalne komore.

Tijekom drugog dana radionice Topić je suvereno vodio prisutne kroz cjelokupni proces izrade poslovnog plana, ukazavši na sve njegove detalje od analize tržišta nabave, tržišta prodaje, konkurencije, lokacije, tehničko-tehnološke analize pa do formiranje prihoda, rashoda, računa dobiti i gubitka, financijskog toka te ostalih elementa ekonomsko-financijske analize, osvrnuvši se na alate za ocjenu projekta te poslovanje u uvjetima neizvjesnosti.

Ostojić je tijekom trećeg dana upoznala sudionike s procesom prijave projekta, izradom hodograma aktivnosti te MIS sustavom. Vrlo konkretne praktične savjete i preporuke Topić je dao prikazavši proces pripreme i prijave projekta na konkretnom primjeru iz prakse. Trodnevnu edukaciju zaključila je direktorica Ćenan davši najvažnije smjernice vezano za provedbu i upravljanje projektom, fazu potpisivanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, procesom provedbe nabava za NOJN-ove, izvještavanje te promidžbu i vidljivost.

Sudionici su imali priliku postaviti vrlo konkretna pitanja na kraju predavanja i odmah dobiti odgovore iskusnih predavača. Da je edukacija ostvarila svoj cilj pokazuju pozitivne reakcije sudionika, kao i konkretni prijedlozi vezano za organizaciju budućih edukacija:

Zahvaljujem se čitavom timu na trudu, osobno imam iskustva s raznim analizama, ali mi je jako korisno bilo pojašnjenje mnogih pojmova, tj. terminologije ovog područja koje vjerujem mnoge zbunjuje. Osobno bih radije vidjela case study vezan uz neku proizvodnu djelatnost, ne turizam o kom svi stalno pričaju, dok je upravo ova pandemija pokazala koliko su bitne i ostale djelatnosti posebice proizvodnja. No jasno mi je da se ovime htjela obuhvatiti cjelokupna problematika koja se tiče svih djelatnosti. Predložila bih možda, ako je to moguće, zasebne edukacije vezano uz određene programe i manje složena područja (npr. kad se želi nabaviti jedan stroj ili postrojenje). U svakom slučaju posebno cijenim što ste dozvolili sudjelovanje i nama iz drugih županija, iako je ovo nije bilo centralno organizirano. To je nadasve pohvalno. Najljepše se zahvaljujem na svemu i lijepo Vas sve pozdravljam.“

Sve pohvale za održanu edukaciju! S obzirom da tečaj za voditelja pripreme i provedbe EU projekata traje najmanje 3 mjeseca, ugurati sav taj sadržaj u 3 dana je pravi pothvat! Primjeri iz prakse koje je pokazivao gosp. Topić bili su odlični, voljela bih opet prisustvovati nekom njegovom predavanju, čovjek me oduševio svojom stručnošću! Informacije koje sam dobila na radionici bit će mi jako korisne u poslu, a dobila sam i odgovore na pitanja koja sam imala bez da sam ih trebala postaviti na kraju 🙂 Za buduće edukacije predlažem teme nabave za NOJN-ove u sklopu EU projekata i kako pravilno napisati proračun za EU projekt.“

„Sad mi je puno jasniji proces apliciranja i dobivanja sredstava iz EU fondova. Također jako dobro ste nas uputili u proces izrade poslovnog plana što je meni osobno bio jedan od prioriteta. Osim toga dobili smo puno korisnih informacija o pomoćnim alatima koji se nalaze na webu. U svakom slučaju, smatram da je ovo bilo jako dobro i korisno utrošeno vrijeme. Hvala.“


 

Komentari

Komentara

Povezane objave

Oznake
Back to top button
Close