VijestiTech

Velike kazne za one koji ne uklone ambroziju

U sezoni povišene koncentracije peludi ambrozije, dok se alergičari nose s brojim tegobama, valja podsjetiti da je uklanjanje ambrozije obavezno, kako na javnim, tako i na privatnim površinama, a nepoštivanje odredbi podliježe novčanim kaznama, piše Tportal


Uklanjanje te korovne biljke regulira Naredba o poduzimanju mjera obveznog uklanjanja ambrozije Ministarstva poljoprivede, koju moraju provoditi vlasnici i korisnici poljoprivrednog obrađenog i neobrađenog zemljišta, šuma i lovišta, te lokalna komunalna poduzeća kao ovlaštenici upravljanja vodotocima i kanalima te održavanja površina uz vodotoke i kanale, javne prometnice i željezničke pruge, kao i ovlaštenici upravljanja parkovima i drugim javnim zelenim površinama.

Svi oni dužni su o svom trošku tijekom vegetacijskih sezona u više navrata, sa svojih površina – uključujući i rubove parcela, šuma i poljskih putova – redovito uklanjati i suzbijati ambroziju agrotehničkim, mehaničkim i kemijskim mjerama. Ukoliko to ne učine, moguće ih je prijaviti nadležnom komunalnom redaru (ako je u pitanju javno zemljište) ili poljoprivrednom inspektoru (ukoliko se radi o privatnom zemljištu).

Inspekcijski nadzor provode fitosanitarna inspekcija i šumarska inspekcija sukladno Zakonu o biljnom zdravstvu, te poljoprivredna inspekcija sukladno Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, kojim su propisane kazne od 10.000 do 30.000 kuna za pravnu osobu koja ne održava poljoprivredno zemljište pogodnim za poljoprivrednu proizvodnju i ne obrađuje ga sukladno agrotehničkim mjerama umanjujući njegovu vrijednost, te za odgovornu osobu u pravnoj osobi od 500 do 15.000 kuna. Za fizičku osobu novčana kazna iznosi od 500 do 15.000 kuna.

Više na Tportal

Želiš se uključiti u našu zajednicu i svakodnevno primati poruke s terena te se družiti s Ličankama i Ličanima? Ili si naš/a iz Ličko-senjske, pa odmah postaješ dio dobrog društva? :) Uključi se u Viber zajednicu klikom na linku Lika Club | Najčitanije 🔥

 

Komentari

Komentara


Foto: wikimedia commons

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close