VijestiZdravlje

Velika zabluda o menstruaciji u koju vjeruje čak 95% žena

Većina žena vjeruje u ovu pojavu, bez obzira na to što je znanost u više navrata dokazala da je u pitanju samo jedan veliki mit, piše Zadovoljna


Američka psihologinja Martha McClintock 1971. godine objavila je prvu studiju o menstrualnoj sinkronizaciji.
Iza tog pojma skriva se usklađivanje menstrualnih ciklusa među ženama koje puno vremena provode zajedno. McClintock i njezin tim istraživali su žene koje zajedno žive u studentskim domovima i ustanovili da su nakon nekoliko mjeseci ispitanice počele dobivati menstruaciju u isto vrijeme.

Sinkronizaciju su pripisali feromonima i drugim faktorima poput mjesečevih mijena. Mnoge žene tada su potvrdile hipotezu stručnjaka o usklađivanju ciklusa, a procjenjuje se i danas 95 posto pripadnica ljepšeg spola vjeruje u nju.

Međutim, od objave spomenute studije provedeno je mnogo novih istraživanja o istoj temi i nijedno od njih nije potvrdilo navode prvog istraživanja. Prema kritičkom osvrtu na studiju Marthe McClintock iz 2013. godine, ne postoji nijedan znanstveni dokaz koji može potvrditi menstrualnu sinkronizaciju niti utjecaj feromona ili mijena na usklađivanje ciklusa.

Više na Zadovoljna


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close