Scena

Velika izložba hrvatske umjetnosti u Modernoj Galeriji

U Modernoj galeriji do 10. rujna moguće je razgledati cjelovit stalni postav „Hrvatska likovna umjetnost 19. – 21. stoljeće“.


Moderna galerija, središnji je i najbogatiji nacionalni muzej moderne umjetnosti u Hrvatskoj. Smještena je u središtu Zagreba, u historicističkoj palači Vranyczany, građenoj 80-ih godina 19. stoljeća prema projektu bečkog arhitekta Otta Hofera. U svom stalnom postavu uz najviše je muzeološke standarde, izloženo više od 750 antologijskih djela slikara, kipara, medaljara i djela umjetnika novih medija koja svjedoče o vrhuncima hrvatske likovne umjetnosti od 19. stoljeća do danas. Od modernih klasika, poput slikara Vlaha Bukovca, Mate C. Medovića, Miroslava Kraljevića, Josipa Račića, kipara Ivana Meštrovića, Frana Kršinića i Branislava Deškovića do djela suvremenih velikana kista, dlijeta i novih medija, nižu se remek-djela pejzažnog, figuralnog i apstraktnog slikarstva, portretne i animalističke plastike te konceptualne umjetnosti, umjetničke fotografije i video-arta.

U više problematskom no kronološkom postavu, prikazane su sve važne pojave, pokreti i pojedinci koji su gradili moderni nacionalni povijesno-umjetnički profil, zaključno s majstorskim djelima suvremenih autora koja afirmiraju hrvatsku likovnu umjetnost na europskoj sceni.

Fundus Moderne galerije s više od 9800 djela najbogatija je zbirka hrvatske likovne umjetnosti novijega doba, nepresušno je vrelo spoznaja o njezinim izvorima, razvoju i suvremenim dostignućima. Od stubišta i svečanog predvorja do 12 dvorana prvoga kata i 16 dvorana drugoga kata pruža se posjetiteljima skladna slika o kohabitaciji starih i novih, jučerašnjih i današnjih likovnih izričaja i njihovih mijena tijekom više od dva stoljeća hrvatske umjetnosti.

Moderna galerija otvorena je za posjetitelje od utorka do petka od 11 do 19 sati, a subotom i nedjeljom od 11 do 14 sati. Ponedjeljkom i blagdanom je zatvorena.


Tekst: tportal

Foto: Wikimedia Commons

 

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close