Lifestyle

VELIKA ANKETA Jeste li za legalizaciju marihuane?

U naredna dva tjedna putem ankete koju provodimo na portalu moći ćete nam dati svoje mišljenje o uvijek aktualnoj temi – “Legalizacija marihuane u Hrvatskoj”.

Priče o referendumu o legalizaciji svakim danom su sve glasnije: “Ministarstvo zdravlja ovih dana priprema osnivanje povjerenstva koje bi trebalo utvrditi mogućnosti korištenja pripravaka kanabinoida u liječenju pacijenata u RH.” – izjavio je Josip Jagić, glasnogovornik Ministarstva zdravlja. Prvi sastanak bit će održan kroz 15-ak dana.

“Marihuana bi bila legalizirana uz kontrolu države. Kontrolirala bi se proizvodnja, prodaja i distribucija, a država bi još i ubirala porez. Dileri često pokušavaju svoje nove korisnike pridobivati na dječjim igralištima. Ako se legalizira marihuana, onda sigurno neće navlačiti djecu na korištenje.” – rekla je Mirela Holy, koja je sigurna da bi se time smanjila i stopa kriminala, ali i ugroženost najmlađih. Tvrdi da  u slučaju legalizacije vrlo dobro treba promisliti o cijeni jer se cijenom ne smije “sugerirati” da je to društveno prihvatljivo.

holy

Mislim da ljudi koji boluju od teških bolesti mogu imati jako velike koristi od toga da im se omogući legalno korištenje i konzumacija ulja od kanabisa, ali i pušenje same marihuane.” – kaže Holy čija stranka izrađuje strateški dokument koji će se baviti “ukupnim gospodarskim potencijalima konoplje”, a u kojem u prvom redu žele istaknuti koristi industrijske konoplje, a potom i indijske konoplje za koju smatraju da je u cijeloj priči manje bitna stvar.

HDZ se ne slaže.  Ističu da konzumiranje lakih droga vodi prema konzumaciji težih droga, smatraju kako bi veća dostupnost lakih droga izazvala negativne efekte, a mogućnost da marihuana i ulje od konoplje mogu olakšati tegobe teškim bolesnicima ne smatraju dovoljnim argumentom za legalizaciju.

mesić

Činjenica je da bi povećanje dostupnosti te vrste poroka izazvalo negativne efekte.” – zaključuje HDZ-ov saborski zastupnik Jasen Mesić.

U splitskom “Društvu multiple skleroze” mnogi si uljem konoplje olakšavaju zdravstvene tegobe. “Koliko vidim, gotovo pola ih je probalo ulje, ali ono je skupo i time teže dostupno. Koristi su vidljive. Smanjio im se tremor, produžio period aktivnog rada, poboljšala ravnoteža, gibljiviji su.” – kaže Goran Jugović, viši fizioterapeut.

Upravo zbog mogućnosti utjecaja konopljina sastojka THC-a na psihičko stanje ljudi, za prof. Slavka Sakomana konoplja je prije svega ipak – droga. Smatra da se treba još puno istraživati kako bi se nedvojbeno odgovorilo na pitanje može li bilo koji proizvod od konoplje dobiti status lijeka, a izražava i skepsu prema njezinu prodoru na tržište pod egidom lijeka. U konačnici bi to, napominje, moglo imati za cilj legalizaciju marihuane, kao u američkoj saveznoj državi Colorado.

sakoman

Ako će uporaba marihuane ili njenih sastojaka biti šire prihvaćena u EU i osobito ako će to preporučiti ili odobriti Europska medicinska agencija ili Svjetska zdravstvena organizacija, tada je logično da to učinimo i mi. Hrvatsko zdravstvo ima puno važnijih problema” – kaže dr. Sakoman.

Moj osobni stav je da zastupam legalizaciju. Mislim da bi se ubrzo moglo raspravljati o legalizaciji marihuane. Ja sam pristalica toga da čim prije krenemo u ovaj proces. Možemo očekivati da naš klub zastupnika u Saboru pošalje takav prijedlog u procedure.” – rekao je ministar Ivan Vrdoljak gostujući u emisiji Veto.

Također postoji i facebook stranica “Želimo referendum za legalizaciju marihuane u Hrvatskoj” koja trenutno broji 52300 članova.

Potaknuti činjenicama da je biljka kanabisa nedovoljno istražena za medicinske svrhe i s druge strane da je THC koji se nalazi u marihuani štetan, koje je vaše mišljenje?

Odgovorite nam u komentarima, a marihuani recite “da” ili “ne” s desne strane ovog članka. Ako glasate s mobilnog uređaja, anketa se nalazi pri dnu članka. Glasajte!


Tekst: Tamara Hodak

Foto: laotra.com.ec/glasistre.hr/dnevnik.hr/novilist.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close