Turizam

VELIKA ANALIZA LIKACLUBA: Pogledajte tko je najveće iznenađenje u turizmu u 2018. godini, koje su ustanove imale najmanje, a koje najviše posjetitelja

Istražili smo turističko tržište kroz zanimljivije ustanove na području Ličko-senjske i Karlovačke županije. Analiza broja posjetitelja po poznatijim ustanovama i lokacijama u Karlovačkoj i Ličko-senjskoj županiji u 2018. i 2017. godini daje ohrabrujuće rezultate, ali i pokazuje gdje ima prostora za daljnji napredak.


Ličko-senjska i Karlovačka županija turističke su žile kucavice Hrvatske. Većina turističkih dolazaka u Dalmaciju automobilom, autobusom ili željezničkim prometom, ostvarena je upravo preko ove dvije županije. Iako sadržaja nema dovoljno, i s tim će se mnogi složiti, ova analiza osvrnut će se na ono što imamo, a ne ono što nemamo ili “bi trebalo biti”.

Portal LIKACLUB u ovoj analizi prikupio je podatke iz 10 zamijećenijih i turistički potencijalno zanimljivijih ustanova. Uključeni su gradovi Gospić, Otočac, Karlovac i Ogulin, te mjesta Udbina, Perušić, Krasno, Rakovica i Plitvička jezera. Ustanove i lokacije koje smo kontaktirali za točne podatke posjete u 2017. i 2018. godini su: Aquatika iz Karlovca, Baraćeve špilje iz Rakovice, Ivanina kuća bajke iz Ogulina, Memorijalni centar “Nikola Tesla” iz Gospića, Muzej Like iz Gospića, Muzej Gacke u Otočcu, Nacionalni park Plitvička jezera, Crkva hrvatskih mučenika Udbina, Nacionalni park Sjeverni Velebit i Pećinski park Grabovača. U istraživanje smo željeli uključiti i tvrđavu Nehaj iz Senja čija ustanova nije bila dostupna, te Park prirode Velebitu čija ravnateljica još nema podatke.

Po prikupljenim podacima od navedenih ustanova i lokacija, napravili smo dvije usporedbe. Prva usporedba odnosi se na rast ili pad posjetitelja u postotcima unatrag dvije godine. Dok druga pokazuje  posjet ustanovama u 2018. godini i njihov popis od najmanje do najviše posjećene.

Aquatika i Baraćeve špilje zabilježile pad u 2018., s opravdanim razlozima

Karlovačka Aquatika bilježi najveći pad u odnosu na godinu prije, i to 22,3%. Ipak, i s tim padom Aquatika je zabilježila više od 71 000 posjeta, što ju čini uspješnijom od svih drugih ustanova iz ovog istraživanja izuzev Nacionalnog parka Plitvička jezera. U Aquatici kažu kako su jako zadovoljni brojem posjeta, jer se najveća razlika dogodila u veljači i ožujku kad je zbog vremenskih nepogoda bio očekivan pad broja posjeta. Ističu kako u strukturi posjetitelja prevladavaju djeca u organiziranim školskim skupinama, ali i u obliku obiteljskih izleta. Aquatika također bilježi i povećani broj stranih posjetitelja, naročito u ljetnim mjesecima i u tome vide najveći potencijal u budućem razdoblju.

U jugu Karlovačke županije nalaze se Baraćeve špilje. Ustanova koja se brine o zaštićenim prirodnim vrijednostima, ali i prima turističke posjete, u 2018. je zabilježila blagi pad od oko 6 %. Prema riječima ravnateljice Oštrine ovaj lagani pad u odnosu na 2017. godinu, i to tijekom srpnja i kolovoza, izravno je povezan s mjerama koje je Nacionalni park Plitvička jezera uveo za smanjenje prekomjernih gužvi. Uz osvrt i pohvalu parku, dodaje da veliki broj gostiju s Plitvica noć provodi u Općini Rakovica gdje ima više smještajnih kapaciteta i kampova za dulji boravak. To vrijeme neki gosti iskoriste za posjet Baraćevim špiljama, koje tako drže status drugog izbora uz Plitvička jezera.

Rastu Otočac, Smiljan i Plitvice

Od ustanova koje su u plusu, prva je Muzej Gacke iz Otočca, iako je riječ o neusporedivo manjim brojevima posjeta od većine drugih ustanova. S povećanjem od 1,3% i posjetom od 1887 posjetitelja, Grad Otočac može biti zadovoljan s brojkama s obzirom na ulaganja u marketing i promociju. Ovaj muzej, kao i onaj gospićki, uključili smo u istraživanje kako bi pokazali potencijale koji postoje, ali su potpuno neiskorišteni i neprepoznati u turističkom smislu. Iako je Gacka dolina po istraživanjima jedna od najgostoljubivijih destinacija s nekoliko desetaka tisuća turista godišnje, od kojih su mnogi u tranzitu prema Plitvičkim jezerima, ne postoji turistička volja da bi se Muzej Gacke prezentirao i pohvalio svojom poviješću.

Memorijalni centar “Nikola Tesla” drugi je po rastu broja posjetitelja iz ovog istraživanja, te je prošle godine zabilježio nešto više od 43 400 posjeta, što čini rast od 3,8%. Memorijalni centar posvećen jednom od najvećih svjetskih znanstvenika, a neki kažu i najvećem, uz to je zasigurno i najveći turistički potencijal u Gradu Gospiću. Prošle godine promijenjeno je vodstvo centra, kao i Muzeja Like pod čijom se upravom nalazi ova ustanova. Time se čini da dolaze i nove strategije, a vjerujemo i više oglašavanja ovog centra. Važno je napomenuti i da od ukupne posjete, veliki broj posjetitelja ne dolazi od turista, već od organiziranih dolazaka učenika, što zapravo govori o nepotpunoj realnosti navedenih brojki u smislu pravih turističkih posjeta.

Nacionalni park Plitvička jezera kao najveća je i najpoznatija ustanova od svih iz istraživanja, i dalje iz godine u godinu bilježi porast broja posjetitelja, te je u 2018. zabilježio rast od 4,4%.  S obzirom na problem prevelike posjećenosti posljednjih godina, u ime Parka glasnogovornik Borčić ističe kako će poboljšati sustav posjećivanja, u prvom redu kroz uvođenje online rezervacija i prodaje karata s čime se omogućilo djelomično smanjenje gužvi. U prošloj godini provedena je i inicijativa Parka koji je pokušao preusmjeriti turiste prema drugim manjim ustanovama, nekima i iz ovog istraživanja, ali značajnijih rezultata nije bilo. Borčić napominje kako je  ravnomjernija distribucija posjetitelja moguća i kroz revidirane programe posjećivanja. Uz navedeno, velika prilika za unapređenje je i sadržajno obogaćenje uvođenjem u ponudu posjeta dijelovima Parka izvan jezerske zone te razvojem dodatnih interpretacijskih i drugih sadržaja.

Istraživanje kaže – Crkva hrvatskih mučenika postaje ozbiljniji turistički faktor na ličkom tržištu

Najveće iznenađenje ove analize je svakako Crkva hrvatskih mučenika u Udbini. Iako turističke karte rijetko pokazuju ovu lokaciju, hodočasnici su čini se – vrlo dobri posjetitelji ovog malog mjesta. Udbina ne slovi za turističku destinaciju, iako ona to po statistikama čini se već i jest. I raste. Po riječima velečasnog Šimatovića koji vodi svetište, dobili smo statistike posjete autobusima, i one su u prošle dvije godine rasle za oko 7,4% i prelaze 27 000 hodočasnika, koji se broje i kao turisti. Uz to, treba uračunati dodatno individualne posjete. Ova zanimljiva tablica time pokazuje da je primjerice Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, po broju posjetitelja, posjećenija od prilično poznatih Baraćevih špilja u Rakovici. Kroz razgovor s voditeljem svetišta, saznali smo i da u mjestu Udbina često nastane problem da posjetitelji hodočasnici, nemaju gdje kupiti suvenir, sendvič ili popiti kavu. Pogotovo kad je riječ o grupama od nekoliko stotina hodočasnika koji dolaze u grupama autobusom.

Ivanina kuća bajke, Muzej Like i Nacionalni park Sjeverni Velebit, vrlo dobro rastu

Ivanina kuća bajke također bilježi rast, od 14,3%. Poznata i zanimljiva najviše dječjoj publici, čiji je i postav prilagođen tom uzrastu, Ogulin obogaćuje za kreativni turizam. Školske posjete čine većinu posjetitelja, koji se u ovom smislu ubrajaju i pod turiste, jedina je uređena i kvalitetno prezentirana lokacija u Ogulinu. Postoji i Đulin ponor, međutim on još nije stavljen u turističku funkciju iako bi po usporedbi s nekim drugima ustanovama iz ovog istraživanja, to svakako mogao biti.

Muzej Like iz Gospića bilježi treći najveći rast, ali opet kao i u otočkom slučaju gradskog muzeja, s vrlo malim uzorkom. Prezentacija Like i Ličke kuće koji su dio postava u samom centru Grada Gospića, svakako bi trebala biti veći mamac za turiste, jer trenutno takve i slične sadržaje uključući izložbe godišnje vidi nešto više od 2300 građana. Turistički potencijal gospićkog Muzeja Like postoji, rast postoji, ali potencijal u usporedbi s drugim ustanovama i lokacijama iz ovog istraživanja, itekako je vidljiv.

Dio Velebita koji spada pod Nacionalni park Sjeverni Velebit, ustanovu u čijem je sastavu i Kuća Velebita koja je otvorena 2017. godine, bilježi rast od čak 26,6%. Rezultat je to koji uključuje i posjete Kući Velebita kojih je u 2018. godini bilo ukupno 9403. To je ujedno i prva godina kada je bilo prvo puno mjerenje, s obzirom da je Kuća Velebita otvorena u kolovozu 2017. godine. Ovaj prezentacijski centar svakako treba veću posjećenost, iako i sadašnje statistike pokazuju trend rasta.

Grabovača ima trećinu posjeta više u odnosu na 2017. godinu

Zaključno, u ovoj statistici, perušićki Pećinski park Grabovača zabilježio je najveći rast s 31,5%. Sa 6574 posjeta u 2018. godini, prošle godine matematički je ustanova napravila najveći rast posjetitelja u odnosu na godinu prije, ali treba uzeti u obzir da je riječ o također manjem uzorku u odnosu na većinu drugih ustanova koje imaju po nekoliko desetaka tisuća posjetitelja te time i manje postotke. Grabovača je prirodni fenomen koji uključuje nekoliko špilja, od kojih je najpoznatija i za turiste otvorena – Samograd. Razvoj ove lokacije traje već dugi niz godina, a osim posjeta školskih grupa koje su brojne, i mnogi turisti dolaze te se upoznaju s ličkim fenomenom špiljskog sustava.

Tablični prikaz istraživanja, usporedbe po postotcima

Posjet ustanovama u 2018. godini pokazao tko je gdje, najposjećeniji Nacionalni park Plitvička jezera, najmanje posjećen otočki Muzej Gacke

Ako usporedimo ustanove obuhvaćene istraživanjem, njih 10, brojke su vrlo jasne. Gradski muzeji Otočca i Gospića bilježe najmanje posjete, s 1887 i 2344 posjetitelja u 365 dana, ukupno govoreći riječ je o oko 4000 posjetitelja. Iako su postavi navedenih muzeja vrlo važni i bitni za povijest Like i Gacke, muzeji su kako statistike govore, zapravo vrlo loše posjećeni i imaju minoran značaj u smislu posjete turista. Treba uzeti obzir i da gradski muzeji gradova, u ovom smislu, djeluju uz sufinanciranje svojih gradova. Pitanje je jesu li gradske vlasti Gospića i Otočca prepoznale potencijal gradskih muzeja, te je li po prikazanom, uopće cilj da muzeje netko od turista vidi.

Špiljski sustavi Baraćevih špilja i Grabovače, u našem istraživanju stali su jedan uz drugi. Ipak, Baraćeve špilje bilježe tri puta veću posjećenost od Grabovače, što se može pravdati blizinom Plitvičkih jezera, ali i ulaganjima u marketing Baraćevih špilja koje su prepoznale nedostatak svog kraja u smislu manjka sadržaja. Iako udaljene od Rakovice nekoliko kilometara, umrežavanje očito daje rezultata.

Crkva hrvatskih mučenika, kao što smo već naveli, najveće je iznenađenje ovog istraživanja i smjestila se u ozbiljnu sredinu. Udbinska Crkva tako je stala uz bok muzeju hrvatske književnice Ivane Brlić Mažuranić – Ivaninoj kući bajke iz Ogulina. S preko 27 000 posjetitelja udbinska crkva posjećenija je od Grabovače i Baraćevih špilja u 2018. godini zajedno, što je podatak koji će vjerojatno biti zapisan u povijest s obzirom na turističku i medijsku “tišinu” u kojoj se taj napredak dogodio. Uz to, Crkva hrvatskih mučenika nije koristila nikakav marketing niti je provodila marketinške kampanje, čime je ovaj rezultat još bitniji. Podsjetimo i da Udbina kao općina, nema organiziranu turističku zajednicu.

Nacionalni park Sjeverni Velebit, najmlađi nacionalni park u Hrvatskoj od njih ukupno 8, i drugi koji se nalazi u Ličko-senjskoj županiji, Kućom Velebita je pokazuje se – mnogo dobio. Osim proširenja sadržaja za turiste, Sjeverni Velebit je u 2018. zabilježio više od 30 000 posjetitelja, što je u samom vrhu posjećenosti.

Aquatika u Karlovcu, ako se uzme u obzir dobra lokacijska pristupačnost i financijska prednost za oglašavanje u odnosu na većinu drugih ustanova i lokacija iz ovog istraživanja, očekivano bilježi drugi najbolji rezultat s više od 71 000 posjeta u 2018. godini. Iako je to pad u odnosu na godinu prije, iz gore navedenih vremenskih razloga, Aquatika je preuzela vodeće mjesto među manjim ustanovama na području Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Kao najposjećenija ustanova u ovom istraživanju bilježi se Nacionalni park Plitvička jezera. Nakon desetljeća tradicije turizma, u 2018. godini imali su više od 1 796 000 posjetitelja, i dalje nezaustavljivo rastu. U kontekstu ovog istraživanja, zanimljivo je vidjeti da i kad se zbroji posjet svih drugih ustanova i lokacija, što iznosi oko 230 000 posjetitelja, i dalje imaju gotovo 8 puta veću posjećenost. Iako su brojevi značajni, pitanje je što priroda kaže na to. Osim toga, lokalni mještani bune se protiv apartmanizacije i loše infrastrukture, ali to je već neka druga tema.

Tablični prikaz – posjećenost u 2018.

Zaključak – svi ustanove i lokacije mogu bolje, svatko na svoj način

Ovo istraživanje portal LikaClub proveo je u kontaktu s ustanovama i lokacijama, i dostupnim podacima. Pokazatelji su primjer da ustanove obuhvaćene ovim istraživanjem, mogu više i bolje, ali i drugačije. Pitanje u svemu je koliko tko od navedenih lokacija i ustanova ima cilj razvitka u turističkom smislu, i sposobnost ulaganja u marketing i promociju. Činjenica je da postoji ogroman prostor za rast, jer kao što se vidi iz navedenog, oni koji najviše ulažu – najviše i profitiraju, poput Aquatike i Plitvica. Uz to, hodočasnici su potencijalna moć Ličko-senjske županije zbog Crkve hrvatskih mučenika u Udbini, te su ovim istraživanjem pokazali kako se na njih treba ozbiljno računati. Nije tako nerealna situacija u kojoj svetište na Udbini postaje ozbiljan turistički (i medijski) faktor u županiji, jer postoje mnoga mjesta u Europi i svijetu gdje je hodočasnički turizam postao i najjači vid turizma destinacije. Primjeri su ne tako daleko od nas, u Italiji, gdje postoji mnoštvo manjih ali vrlo posjećenih svetišta i lokaliteta.

Smjer razvoja destinacija Ličko-senjske i Karlovačke županije odrediti će se u skladu s prioritetima, ali i u skladu s ponudom. Turisti na kraju odlučuju što im je interesantno, a što nije. Iz ovog istraživanja jasno je da za mnoge lokacije i ustanove turisti niti ne znaju, pa ni ne mogu procijeniti sviđa li im se lokacija ili ne, i svakako je i to jedan od uzroka rezultata istraživanja.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Marinko Bobanović, Ante Fumić | Foto: Baraćeve špilje, Aquatika, Crkva hrvatskih mučenika, Muzej Gacke

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close