VijestiZdravlje

Veledrogerije prekinule opskrbu lijekovima, ostajemo li bez testova na koronu?

Najveće veledrogerije obustavile su ili obustavljaju isporuke lijekova velikom broju bolnica u Hrvatskoj zbog duga koji je narastao na ukupno 4,3 milijarde kuna, čemu valja pribrojati i 700 milijuna kuna duga ljekarni.


Predsjednik Udruženja veletrgovina pri HGK Tomislav Kulić rekao je da veledrogerije od Vlade traže plaćanje 2,7 milijardi kuna do kraja godine i dogovor o planu otplate cijelog duga od pet milijardi.

Direktor tvrtke Medika Jasminko Herceg za RTL.hr je opis tijek jučerašnjih pregovora s ministrima Vilijem Berošem i Zdravkom Marićem, koje su predstavnici veledrogerija napustili, te je rekao da su Vladi predložili da četiri najveće veledrogerije kreditiraju sustav do 30. lipnja iduće godine s dvije milijarde kuna, a cijeli sustav s tri milijarde dok “ne završi priča oko Covida”.

“Spremni smo tri milijarde kuna nositi na svojim leđima neko vrijeme, ali nikako pet milijardi kuna”, poručio je Herceg.

Isporuka testova je javni interes

Jedan od proizvođača testova na koronu je i Roche, kojeg je RTL kontaktirao za pojašnjenje situacije.

Kako je za RTL.hr rekao direktor Rochea d.o.o. Milorad Gošev, Roche nije prekinuo ni isporuke lijekova ni isporuku testova na koronavirus, međutim, iako isporuku lijekova obavljaju sami, isporuku dijagnostičkog materijala, u što spadaju i testovi na koronu, vrše preko jedne od veledrogerija koje su odlučile prekinuti isporuke bolnicama koje imaju dugovanja starija od godinu dana.

Rocheovi testovi jedni su od nekoliko vrsta koje se koriste u bolnicama po cijeloj Hrvatskoj, konkretno, njihovim testovima testiraju se pacijenti u barem pola bolnica u Hrvatskoj, od Dubrovnika, Zadra, Osijeka, do Klinike za infktivne bolnice “Fran Mihaljević” u Zagrebu.

Gošev je za RTL.hr potvrdio da je njegova tvrtka sa svojim distributerom, veledrogerijom, došla do sporazuma da se njihovi testovi nastave isporučivati bolnicama, čak i ako im se ne isporučuju drugi lijekovi. Neisporučivanje testova, rekao nam je Gošev, bilo bi neetično “u ovoj kriznoj situaciji u kojoj netestiranje samo može razbuktati broj inficiranih”.

“To se ne može koristiti kao sredstvo ucjene u pregovaračkom procesu jer se radi o ljudskim životima”, rekao nam je Gošev koji nam je nakon objave ovog teksta u kojem smo prvotno objavili da rade na pronalaženju rješenja, javio da su uspjeli postići dogovor sa svojom veledrogerijom iz koje su se složili da je isporuka testova za koronavirus u javnom interesu.

Što je s testovima drugih proizvođača?

Pitanje je što je s testovima drugih proizvođača za Covid-19, s obzirom da je načelni stav veledrogerija, kako neslužbeno doznaje RTL, da obustavljaju isporuku svega hrvatskim bolnicama.

Odgovor na pitanje hoće li doći do zastoja u testiranjima na koronavirus s obzirom da bolnice nemaju značajnije zalihe testova – oni se isporučuju na tjednoj bazi – RTL je zatražio i od ministra zdravstva Vilija Beroša, no do objave ovog članka im se nije javio.

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close