Tech

Većinu prometa na internetu uopće ne rade ljudi?

Kad govorimo o internetu, obično mislimo da su tu ključni ljudi i da se gotovo sve na njemu odvija pod našim utjecajem kako bi se povezali s drugima ili pronašli neke informacije.


Ali, novo istraživanje, koje je objavio Axios, pokazuje da su stvari prilično drugačije i da su za više od polovice ukupnog internetskog prometa zaslužni botovi.

To su razne softverske aplikacije koje obavljaju automatizirane zadaće za gotovo sve što postoji na internetu, od onih koji sipaju razne poruke mržnje po društvenim mrežama do onih koji nam pomažu pronaći bolje informacije. U ovom su istraživanju razvrstani na dobre i loše.

Dobri su oni koji prate i poboljšavaju internet, poput onih koje koristi Google kako bi proširio svoje rezultate pretraživanja. Ti dobri su pak i zaslužni za to da su tijekom prošle godine imali puno veći rast od loših botova koji su ostali na istoj razini.

Loši botovi su uglavnom oni koji su dizajnirani da kradu sadržaj sa stranica, oponašaju druge stranice da bi nekome donijeli zaradu ili stvaraju spam te ruše stranice. Prema istraživanju ti su botovi tolika pošast da oglašivače koštaju 7 milijardi dolara godišnje.Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: 24sata.hr | Foto: pexels

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close