KulturaIzdvojeno

VEČER KULTURE Zoran Žmirić u Gospiću predstavio novi roman “Hotel Wartburg”

U petak, 15. srpnja u parku POU Gospić u organizaciji Likovne udruge Lika iz programa Sekcije mladih Likovne udruge Lika održana je Večer kulture na kojoj je književnik Zoran Žmirić predstavio je novi roman Hotel Wartburg. Susret je moderirao predsjednik Likovne udruge Nikica Jelić.


Na početku susreta, Jelić je upoznao posjetitelje o ovom svestranom čovjeku impresivne biografije. Pored spisateljskog rada Zoran Žmirić bavi se i novinarstvom, glazbom i fotografijom. Promotor je zbivanja na riječkoj kulturnoj sceni.

Rođen je u Rijeci 1969. godine. Član je Hrvatskog društva pisaca, a radovi su mu prevedeni na engleski, francuski, njemački, poljski, slovenski, talijanski, ukrajinski i arapski.

Do sada je objavio Kazalište sjena, Vrijeme koje nam je pojeo Pac-Man, Blockbuster, Riječke rock himne, Snoputnik, Zapisano metkom, Putovanje desnom hemisferom, Pacijent iz sobe 19 te Kaleidoskop, a dobitnik je „Književnog pera“ za najbolju knjigu godine 2009./2010. za Blockbuster koju dodjeljuje Hrvatsko književno društvo, Godišnje nagrade Grada Rijeke u 2011. za stvaralački rad i posebna dostignuća u području kulture tijekom 2010. godine, nagrade “Fran Galović” 2019. po glasovima čitatelja za roman Pacijent iz sobe 19, te je bio pobjednik natječaja za super kratku priču CeKaPe-a.

Hotel Wartburg je roman strukturiran od više priča koje prate u prvom licu odrastanje dječaka u jednoj radničkoj obitelji 70 ih i 80 ih godina prošlog stoljeća.

Automobil marke Wartburg predstavlja lajtmotiv romana koji čitatelja vodi kroz sazrijevanje glavnog junaka i njegova odnosa s ocem. Kroz jednostavan stil izražavanja glavni pripovjedač otvara i teške, ozbiljne teme sve dok ne odluči oprostiti sebi, ali  i drugima.

Posjet Gospiću Zoranu je bio posebno emotivan jer je kao dragovoljac Domovinskog rata sudjelovao u obrani Gospića. U nekoliko svojih romana progovorio je o besmislenosti rata i o teškim posljedicama na pojedince i društvo u cjelini.

Bilo je i razgovora o autorovim putopisnim romanima koji simbolički  progovaraju o životnom putovanju kroz traženje smisla života i postojanja.

Pored spisateljskog rada bavi se i novinarstvom, glazbom i fotografijom. Promotor je zbivanja na riječkoj kulturnoj sceni, a svirao je s poznatim riječkim bendovima Laufer, Grad i Grč.

Dobar ugođaj u ovom ambijentalnom prostoru upotpunila je i dobra glazba DJ Mile Rukavine.

U komentarima brojni posjetitelji ne skrivaju oduševljenje ovom novom, kulturnom ponudom Grada Gospića.

Park POU Gospić uređen je minimalnim sredstvima zahvaljujući vrijednim volonterima Likovne udruge Lika i ljudima dobre volje koji su pomogli svojim donacijama. Novi članovi Sekcije mladih donijeli su dodatno osvježenje u i onako bogatoj programskoj koncepciji Udruge i dobar su primjer participacije mladih u kulturnim zbivanjima u lokalnoj zajednici.

Partneri u projektu su Grad Gospić i Pučko otvoreno učilište dr. Ante Starčević Gospić.


Čuo si za metaverzum i virtualnu stvarnost, ali ne znaš o čemu se radi? Sve o tim temama možeš pročitati na ovom linku.

Voliš Plitvice ali ne možeš doći u razgledavanje? Informiraj se o turističkim temama klikom ovdje.

 

Komentari

Komentara


Izvor: Jozefina Šarić | Foto: PR

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close