Komentar tjedna

Veća povezanost Hrvatske i Kine

Od uspostave partnerskih odnosa između Republike Hrvatske i NR Kine prošlo je već jedno desetljeće. Uoči proslave godišnjice uspješnog partnerstva Republika Hrvatska ugostila je delegaciju kineske županije Zhejiang, inače jedna od najrazvijenijih njihovih županija koja broji više od 54 milijuna stanovnika. Zbog dobrog životnog standarda stanovnici ove županije vole često putovati izvan svoje zemlje. To potvrđuje činjenica da je s tog područja otputovalo oko 900 000 Kineza povodom proslave ulaska u Novu  tzv. „godinu koze“.

Kinezi preferiraju daleka putovanja s bogatom kulturno-povijesnom baštinom kao što je i sami posjeduju. S obzirom da je Lijepa naša mala zemlja puna prirodnih ljepota, duge povijesti i tradicije te brojnih turističkih kapaciteta htjeli bi da se u njihovim gradovima Ningbo i Hangzhou već u prvoj polovici ove godine prezentiraju turističke ture po Hrvatskoj.

Hrvatska prošle godine bilježi porast broja kineskih turista od 40% u odnosu na godinu prije. Zbog toga nam je u interesu uspostaviti direktne avionske linije s NR Kinom koji će nas još više povezati s najmnogoljudnijom zemljom svijeta. Točan datum prvog charter leta još nije poznat, ali trebao bi biti najkasnije do 1. svibnja ove godine, ovisno o cijenama i ponudi avionskih karata. Ugovorena je jednom tjedno linija iz kineskog grada Chongqinga u Zadar sljedeće tri godine. U susret tome Konfucijev institut Sveučilišta u Zagrebu već je prije organizirao besplatne tečajeve kineskog jezika u Zagrebu i Varaždinu, a od nedavno i u Dubrovniku gdje se upisalo više polaznika od predviđenog.

Zbog velikog potencijala kineskog tržišta treba snažiti našu gospodarsku suradnju tako da su već i prije prvog leta potencira povećanje broja linija. Sudeći po ovome smiješi nam se još uspješnija turistička sezona ove godine. No, isto tako moramo biti svjesni da Kineze zanima dužina hrvatske obale koja privlači brojne strane investitore te da očekuju da će Hrvatska ulaskom u Europsku uniju iskoristiti svoj položaj i biti predvodnica promicanju Kine. Ukratko, odnosi između Hrvatske i Kine razvijaju se u smislu odnosa između Europske unije i NR Kine gdje je Hrvatska samo jedan element komunikacije s Europom.


Tekst: Petra Jozipović


 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Pročitajte još
Close
Back to top button
Close