ZnanostVijesti

Već prve noći u novoj godini očekuje nas rijedak fenomen na nebu

NASA je objavila da će prvi ‘Supermjesec’ u 2018. godini nebo ukrasiti već prvog siječnja, a drugi tek nekoliko tjedana kasnije – 31. siječnja, piše 24sata


Veliki su to događaji za sve zaljubljenike u astronomiju. U Hrvatskoj ćemo u tom fenomenu moći uživati 2. siječnja u točno 3:24h, naravno, ukoliko nas posluži vrijeme tj. vedro nebo bez oblaka.

Podsjećamo, ‘Supermjesec’ je događaj kada Mjesec izgleda 14% veće i 30% sjajnije nego inače. Radi se naime o kombinaciji punog Mjeseca i blizine Mjeseca Zemlji – Mjesec od Zemlje tada mora biti udaljen najviše 360.493 kilometara.

U slučaju ‘Supermjeseca’ koji će se dogoditi krajem siječnja, on se naziva i ‘plavim Mjesecom’ što je neslužbeno ime za drugi ‘Supermjesec’ unutar mjesec dana. Takvo nešto u prosjeku se događa svake dvije i pol godine.

Da bi ovaj fenomen bio još interesantniji, taj će ‘Supermjesec’ biti popraćen i potpunim pomračenjem Mjeseca, piše 24sata

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara


Foto: unsplash

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close