Film i TVVijesti

Važno je djecu od malena učiti o filmu

“Djeca će gledati sve što im ponudimo ako je kvalitetno i u skladu s njihovim godinama, ako ih pripremimo za projekciju te kasnije pomognemo u interpretaciji i razumijevanju filma”, rekla je Martina Peštaj, medijska psihologinja i selektorica Animafestova Natjecanja filmova za djecu na predavanju o tome kako birati filmove za predškolarce.


Peštaj kaže kako ona više nema dilemu kada je riječ o tome treba li djeci prikazivati ono što mi želimo da gledaju ili ono što bi oni gledali. “Djeci treba ponuditi kvalitetne filmove, ali uz aktivno gledanje filma koje uključuje razgovor prije i nakon filma, njegovu kreativnu interpretaciju, povezivanje filma s ostalim oblicima umjetnosti”, ustvrdila je .

Posebno važnim smatra da djeca filmove dožive u kino dvorani. “To je poseban, magičan prostor i ako ih pripremimo na iskustvo gledanja filmova u kinima, omogućujemo im nešto što neće tako brzo zaboraviti, a neke će vraćati u kino do kraja života”, rekla je na predavanju “Animacija u ranom i predškolskom odgoju” u Zagrebačkom plesnom centru, koje je popratio veliki broj predškolskih pedagoga.

Po njezinim riječima, film ima veliku snagu da djeca razviju kritičko mišljenje, osjećaj za lijepo i oslobode vlastite kreativne sposobnosti, a odrasli im trebaju pomoći da im iskustvo filma bude što ugodnije i najbolje je kada im to postane zajednička aktivnost.

“Pozornost djece predškolskog uzrasta relativno je kratka, dugometražni film im je velik zalogaj pa je važno da ima elemente koji će stalno privlačiti njihovu pažnju, a kada im koncentracija popusti, treba im dopustiti da se protegnu ili ustanu, na način da ne smetaju drugome”, napomenula je.

Marina Gabelica sa zagrebačkog Učiteljskog fakulteta smatra problematičnim što se u novije vrijeme film previše promatra kao zabava. “Ne smijemo zaboraviti da je film prije svega umjetnost i da on može biti prostor našeg stvaranja, u suprotnom pristajemo na stvaranje pasivnih konzumenata sadržaja”, istaknula je.

“Djeca danas dobro koriste nove tehnologije, imaju sve ono o čemu nismo mogli ni sanjati, no pitanje je jesu li medijski pismeni, odnosno mogu li određeni medij kritički sagledati i samostalno izraziti svoje ideje”, ustvrdila je.

Više na tportal.hr

Dio si dobrog društva na Lika Clubu, a htio bi kupiti i zanimljive proizvode? Posteri, majice, suveniri, magazini, hrana i kozmetika – u novoj ličkoj web trgovini koja ima preko 300 atraktivnih artikala! Otvori ju na linku PLITVICE SHOP i nešto iz bogatog asortimana naruči na svoju kućnu adresu. Dobrodošao!

 

Komentari

Komentara

Oznake

Povezane objave

Back to top button
Close