Važne stvari koje morate znati o gripi

Iva Biondić

Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora jedanaestu godinu zaredom organizirali su obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Ovogodišnja tema bila je “Što trebate znati o gripi – pitajte svog ljekarnika” s ciljem podizanja svijesti o dobrobiti cijepljenja protiv gripe.


1. Koji su simptomi?

Gripa je bolest dišnog sustava uzrokovana virusom, a koja se prenosi kapljičnim putem, odnosno kihanjem i kašljanjem. Upravo zato ona se ne liječi antibioticima. Simptomi gripe uključuju povišenu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima, drhtavicu, grlobolju, osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita. Nakon toga dolazi do curenja nosa, kihanja, kašljanja i suzenja očiju.

2. Trebam li ići kod liječnika?

Da bi se smanjila mogućnost širenja zaraze, osoba koja ima gripu trebala bi ostati kod kuće u krevetu, mirovati, skidati temperaturu i ispijati čajeve kako bi nadoknadila izgubljenu tekućinu u organizmu. Odlazak kod liječnika preporučuje se samo u slučaju komplikacija – otežanog disanja, gubitka zraka, ako visoku temperaturu imate više od pet dana i slično. Piše zadovoljna.dnevnik.hr

Više na zadovoljna.dnevnik.hr


Foto: pexels

<script>

<script>

Komentari


X
facebook
Kliknite "Like" ako želite pratiti LikaClub.eu na Facebook-u